Børsbarometer: Insidernes køb af aktier er skudt i vejret – og det er et godt tegn

Virksomhedsledere købte i maj aktier i deres egne virksomheder i det største omfang siden coronapanikken i marts 2020. En stigning i insiderkøb har historisk vist sig at være et positivt signal for aktiemarkedet, og flere analytikere ser derfor tendensen som et tegn på lysere tider.

Howard Schultz er en af de virksomhedsledere, der netop er begyndt at købe stort op af sine egne aktier. Han har købt for 15 millioner dollar Starbucks-aktier, efter at han i marts vendte tilbage til kaffekæden som midlertidig ceo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være nervepirrende at følge med i finansmarkedet i øjeblikket.

Den ene dag advarer chefen for USAs største bank om en forestående økonomisk »orkan«, den anden siger verdens rigeste mand, Elon Musk, at han har en »super dårlig fornemmelse« omkring økonomien. For slet ikke at nævne de daglige historier om høj inflation, smertefuldt dyr benzin og ildevarslende tegn for boligmarkedet.

Men her er endelig lidt gode nyheder til nervøse investorer: En af de traditionelle indikatorer for, at der er lysere tider forude for aktier, er nemlig begyndt at blinke. Det drejer sig om insiderhandel, men ikke den ulovlige slags, der ender med at sende folk i fængsel.

Data for den lovlige insiderhandel viser ifølge Financial Times, at virksomhedsledere i maj købte aktier i deres egne virksomheder i det største omfang siden marts 2020. Det vil sige, at mens private investorer i sidste måned panikkede, og aktiemarkedet havde nogle af de værste dage i to år, labbede cheferne i børsnoterede selskaber aktier i sig og købte aktivt op under nedturen.

Og lad os bare slå fast med det samme – det må de godt. Under regler udstukket af børsmyndighederne i de forskellige lande er det lovligt for ansatte at købe aktier i deres virksomheder, så længe de inden for nogle dage oplyser det til markedet.

Insiderhandel bliver først ulovligt, når cheferne udnytter ikkeoffentliggjort information eller køber under de såkaldte blackout-perioder op til regnskaberne. Det betyder, at man som ansat ikke må købe eller sælge egne aktier op til nyheder om for eksempel virksomhedsovertagelser og produktlanceringer – alt hvad der forventeligt kan rykke ved aktiekursen.

Tror på fremtiden

At følge med i de lovlige insiderhandler er relevant af flere årsager.

For det første viser insiderkøb, at ledelsen virkelig tror på virksomhedens fremtid. Hvis der er nogen, der kender en virksomhed godt og forstår de langsigtede muligheder, er det dem, der sidder med fingrene i maskinrummet flere hundrede timer om måneden. På den måde er de et godt stykke foran både analytikere og porteføljeforvaltere – for slet ikke at snakke om private investorer.

Når virksomhedscheferne begynder at købe op med deres egne penge udenom optionsprogrammerne, er det altså et signal om, at virksomheden – efter ledelsens vurdering – har bedre udsigter end det, som aktiemarkedet priser. De har formentlig information til at bakke deres forudsigelser op.

For det andet indikerer mange insiderkøb samtidigt – som vi ser nu – at aktierne i bred forstand er bombet så langt tilbage, at ledelsen vurderer, at de nu er gode opkøbsmuligheder. At det simpelthen snart ikke kan blive værre, når man også ved, hvor stærk den underliggende drift er. Det, som insiderne i virkeligheden fortæller alle os outsidere, er: »Vi tror ikke, der kommer en større krise. Vi tør godt købe op her.«

En god strømpil

Men tør du? Det kan føles helt forkert at købe sig ind i aktiemarkedet, når det buldrer og brager om ørerne på en. Som for eksempel at købe aktier i marts 2020, på toppen af coronapanikken. Eller som i maj 2022, hvor det ikke var unormalt at se daglige kurstæsk på over fem procent i de store indeks og 50 procent afklapsninger for enkeltaktier.

Men statistisk set har det faktisk været en god strømpil at følge handelssignalerne fra virksomhedscheferne. Købte du for eksempel aktier, da det så allerværst ud i marts 2020, ville du nu have fået et afkast på 70 procent i det danske C25-eliteindeks og godt 85 procent i det amerikanske S&P 500. Og det er endda medregnet 2022s elendighed.

Ifølge et studie fra Harvard og MIT (Massachusetts Institute of Technology) scorer insiderne et merafkast på seks procent om året i forhold til det brede aktiemarked, og over en årrække bliver det immervæk til mange penge. Det gælder dog kun, når der er tale om insiderkøb og ikke salg. Analysen fra de to universiteter kommer nemlig også frem til, at virksomhedslederne ikke er på forkant med dårlige nyheder, og man derfor ikke kan bruge dem som en rettestor for fremtidige nedture.

Den legendariske investor Peter Lynch beskriver den dynamik sådan her: »Insidere sælger deres aktier af en række forskellige årsager, men de køber dem kun for én: De tror, at prisen vil stige.«

Varsler lysere tider

Data viser med andre ord, at virksomhedscheferne er særligt gode til at ramme markedet, men kun når det varsler lysere tider. Derfor vurderer flere eksperter også, at de seneste data for insiderhandel skal ses som et godt tegn for aktiemarkedets umiddelbare fremtid. David Giroux, en porteføljeforvalter hos T Rowe Price, siger for eksempel til Financial Times, at det signalerer et positivt aktiemarked over de næste seks til 12 måneder, hvis ikke længere. Ligeledes skriver J.P. Morgan, at det er et opmuntrende signal for humøret på markedet den kommende tid.

Og måske er investorerne ved at omfavne budskabet fra insiderne. Over de seneste tre uger er aktier steget knap ti procent, så indtil videre har de haft ret. De store finanshuse er dog stadig dybt uenige om, hvorvidt stormvejret vil fortsætte, men i øjeblikket lader det til, at den værste turbulens har lagt sig.

I hvert fald indtil den næste overraskelse byder sig. På torsdag er der møde i Den Europæiske Centralbank, og med inflationen over otte procent i euroområdet er der lagt op til lidt af et drama.