Børsbarometer: Frygten er tilbage på aktiemarkederne

Aktiemarkederne oplevede store fald og røde tal, særligt på børsen i Asien og USA. Tallene viser, at en frygt for handelskrigen mellem Kina og USA nu atter er tilbage blandt investorerne.

Aktiekurserne viste tirsdag røde tal ved lukketid, og mange aktier inden for blandt andet it, råvarer og industri gik tilbage. Dermed er der kommet ny frygt blandt investorer for handelskrigen mellem USA og Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Velkommen til en onsdag morgen med store bekymringer på aktiemarkederne.

Aktiemarkederne i USA er nemlig atter blevet sænket oven på fortsatte handelsbekymringer om handelskrigen mellem USA og Kina. Krigen ser ud til at blusse op igen, efter at præsident Donald Trump i weekenden agtede at øge toldsatserne på kinesiske varer – noget som de amerikanske topforhandlere, handelsrepræsentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin, mandag aften støttede op om og dermed gør alvor af.

Indtil videre var der ellers optimisme blandt investorer om, at der snart ville lande en aftale mellem de to lande. Dette blev især styrket, da Kina bekræftede, at den kinesiske vicepremierminister Liu He vil ankomme til Washington torsdag for at fortsætte samtalerne. Men nu rammer de fortsatte knaster i forhandlingerne for alvor markederne, og frygten for handelskrigen, og hvad den betyder for den globale vækst, er nu tilbage.

»Investorerne havde helt glemt risikoen ved handelskrigen. Alle antog, at det var en sikker succes. Der var ikke en sky på himmelen, og der var envejstrafik på aktiemarkedet,« siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Røde tal skræmmer

Tirsdag ved lukketid viste mange af de store aktiekurser foruroligende røde tal. Således faldt S&P 500-indekset med 2,4 pct. i New York, før markederne hen på dagen fik kæmpet sig opad til at ende på et fald med 1,7 pct. Dow Jones-indeksets 30 aktier faldt 1,8 pct., og Nasdaq endte med at tabe 2,0 pct.

I Asien var der også kuldegysninger på markederne. Det kinesiske CSI 300-indeks samt Hongkongs Hang Seng faldt henholdsvis med 1,3 pct. og 1,1 pct., mens indekset i Shanghai Composite faldt med 0,3 pct. I Japan er Nikkei 225-indekset faldet med 1,7 pct.

IT-aktierne var helt klart den store taber med et minus på 2,1 pct., mens industrivarer og sundhed tabte 2,0 pct. Råvarer og materialer gik tilbage med 1,8 pct., mens finansaktierne faldt med 1,7 pct. De store techgiganter – Apple, Microsoft, Amazon samt Facebook og Googles moderselskab Alphabet – har alle fået øretæver på markederne, skriver Ritzau Finans.

Trods frygten er der blandt investorerne stadig håb om, at der snart kan lande en aftale, som kan gøre en ende på handelsstriden. Men med truslerne om højere toldsatser samt de skræmmende røde tal på aktiekurserne vil tiden vise, hvor lang tid sådan et håb vil vare.

»Investorerne havde en masse håb og bønner på forhandlernes vegne. Forestillingen om, at det hele kan ramle om ørene, har ingen skænket en tanke,« siger Christopher Smart, formand for Barings Investment Institute, til Financial Times.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Virksomheder i fokus:

  • Energiselskabet Vestas kommer med regnskab for de første tre måneder af 2019 i dag kl. 8.30. Investorerne skal udover at fordøje regnskabet dog også forholde sig til, at topchef Anders Runevad stopper 1. august efter næsten seks år i sædet. Da Anders Runevad overtog Vestas, var virksomheden præget af underskud og på randen af kriser, men under topchefens vågne øje har Vestas siden 2013 formået at levere overskud og endda seksdoblet sin aktiekurs, skriver Finans.dk.
  • Uber ventes at komme på børsen fredag med en udbudspris, der vil ende i toppen af udbudsintervallet. Ifølge Bloomberg News har samkørselstjenesten udbudt 180 mio. aktier i intervallet 44 til 50 dollar per styk, hvilket potentielt kan vurdere selskabet til 84 mia. dollar. Børsnoteringen for selskabet ventes at blive den største i USA i 2019 og blandt de ti største i USA nogensinde, skriver Bloomberg News.

Markederne lige nu

Asien
Hongkongs Hang Seng: -0,7 pct.
Kinas Shanghai Composite: -0,3 pct.
Japans Nikkei 225: -1,7 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,3 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,18 pct.
Tysklands DAX 30: +0,10 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,01 pct.

USA (futures)
S&P 500: -1,7 pct.
Nasdaq: -2,0 pct.
Dow Jones Industrial Average: -1,8 pct.