Børsbarometer: Fra uelsket til mega populær – nu strømmer milliarderne ind i Europas aktier

Efter flere år i skyggen af det amerikanske aktiemarked giver Europa nu USA baghjul. Alene den seneste uge er der strømmet 2,8 milliarder dollar svarende til 17 milliarder kroner ind i europæiske aktiefonde. Goldman Sachs, Morgan Stanley og J.P. Morgan er alle enige om, at Europa er et bedre sted at investere end USA i øjeblikket.

»Du er så fascinerende,« lød det under Eurovision-finalen. Samme budskab sender en række amerikanske storbanker nu også til det europæiske aktiemarked, som de tror vil klare sig bedre end det amerikanske i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa, er du klar? Nu er det din tur til at stråle.

Efter flere år i skyggen af det amerikanske aktiemarked er europæiske aktier nu blandt favoritterne og nyder godt af både international opmærksomhed og gigantiske internationale pengestrømme. Alene den seneste uge er der strømmet 2,8 milliarder dollar svarende til 17 milliarder kroner ind i europæiske aktiefonde, hvilket er det højeste niveau siden februar 2018 ifølge Bank of Americas ugentlige opgørelse.

En anden oversigt viser, at globale porteføljeforvalteres overvægt i europæiske aktier er den største siden marts 2018, og at langt flere har overvægt af Europa end af USA. Konklusionen er klar: Europa er på vej tilbage.

Og der har været brug for det. Mens de amerikanske aktier er galoperet afsted siden finanskrisen, har de europæiske haft sværere ved at komme ud af startboksen. Siden sommeren 2007 – lige inden markedet begyndte at dykke – er USAs S&P 500-indeks steget næsten 180 procent, mens det fælleseuropæiske Stoxx Europe 600 »kun« er steget 13 procent. Billedet er det samme, hvis man kigger fem eller et år tilbage – S&P har konsekvent slået Europas indeks.

Men den outperformance er ved at være slut nu. Indtil videre i 2021 er europæiske aktier steget 12,5 procent, et mulehår foran S&Ps 11,8 procent. Ja ja, vi er nede i småtingsafdelingen, men efter så mange år i anden række må man tage, hvad man kan få.

Hvad der er særligt interessant er også, at ud af de mange milliarder, der i øjeblikket finder vej til Europa, kommer en stor del af dem fra amerikanske investorer. Amerikanerne har siden nytår placeret 8,2 milliarder dollar i europæiske aktiefonde ifølge data fra FactSet. Det vil sige, at amerikanerne – der traditionelt er mest optaget af deres eget aktiemarked – også er begyndt at se positivt på Europa.

Sverige og banker brager frem

Det er der flere grunde til – udover den mere attraktive prisfastsættelse.

Efter en temmelig langsom start på vaccineudrulningerne er Europa ved at komme op i fart igen efter coronapandemien, og derfor ser investorerne et stort potentiale i regionens genopretning. USA har været langt hurtigere til at rejse sig efter virussen, men det store økonomiske opsving i staterne er i langt højere grad priset ind. Hvis man vil købe sig ind i den forventede vækst, er Europa altså en billigere måde at gøre det på.

Den anden forklaring er af lidt mere teknisk karakter. De sektorer, der forventes at klare sig bedst post-corona, er stærkt repræsenteret i Europa, herunder særligt banker og store industrivirksomheder. Begge sektorer nyder godt af stærk økonomisk vækst, og de har allerede fået en flyvende start på året. Europæiske banker er for eksempel oppe med knap 30 procent, mens det svenske eliteindeks, S30, der er fyldt med industrivirksomheder, er steget 20 procent. Faktisk er det svenske indeks et af verdens bedste i 2021.

Omvendt har det amerikanske aktiemarked mange virksomheder, som forventes at klare sig dårligst efter corona. Det er blandt andet de store it-virksomheder og andre vækstaktier, der allerede er højt prissat og ikke får nævneværdig gavn af de store stimulipakker og økonomiske opsving. Det er de aktier, der siden finanskrisen har hjulpet S&P til at klare sig langt bedre end de europæiske aktier, men hvis inflationen stiger, og renterne bevæger sig opad, er det også her, det gør ondt først. Den dynamik er begyndt med det it-tunge Nasdaq-indeks som en klar underperformer i år med en stigning på 6,6 procent.

Storbanker peger alle på Europa

Spørgsmålet er så, om den nye kærlighed til Europa kan fortsætte? Der er selvfølgelig flere ting, der kan slå opturen ud af kurs, og for at være helt ærlig er Europa før lykkedes med at forplumre den positive historie – bankskandaler, politisk fnidderfnadder, gældskriser og så videre har ikke ligefrem hjulpet på internationale investorers interesse de seneste år.

Men for nuværende lader det til, at optimismen får lov at fortsætte. De amerikanske storbanker Goldman Sachs, Morgan Stanley og J.P. Morgan har alle europæiske aktier blandt deres favoritter, og Bank of America forventer, at Stoxx 600 kan stige yderligere fem procent inden august.

En ekstra krølle på historien er, at den almægtige dollar er kommet under pres, og flere banker – herunder blandt andre Goldman Sachs – forventer, at den vil falde mere. Det vil sige, at investeringer i dollar, som for eksempel amerikanske aktier, vil falde i værdi, hvis valutaen fortsætter med at falde. Det bruger Goldman som endnu et argument for at kigge mod Europa.

Tre observationer fra mine kilder

Olie eller krypto?

Olieprisen har taget et ordentlig hop i denne uge og er steget næsten ni procent, hvilket er meget i råvareverdenen. Den hurtige stigning vækker bekymring hos Jeffrey Halley, senior markedsanalytiker hos Oanda. Han sammenligner interessen for olie med den »spekulative, floklignende opførsel, der i øjeblikket strømmer ind over kryptouniverset«. Halley understreger dog, at olieprisen er bakket op af et fysisk aktiv – i modsætning til kryptovalutaer.

Kina på vej mod lavere vækst

Kina er begyndt på et større »oprydningsarbejde«, blandt andet med fokus på at reducere gæld og skabe større finansiel stabilitet. Det betyder, at landet nu strammer kreditvilkårene, hvilket ifølge Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, vil ramme den økonomiske vækst og blive en udfordring for kinesiske aktier. Stramningerne kommer samtidig med, at den globale efterspørgsel på kinesiske varer forventes at falde. Derfor anbefaler Østerheden, at man ikke har alt for stor eksponering mod Kina og andre aktiver, der er følsomme over for væksten i verdens næststørste økonomi.

ISS-topchef sender stærkt signal

ISS' topchef, Jacob Aarup-Andersen, har endnu en gang købt op af ISS-aktier, hvilket Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, ser som et god strømpil for virksomhedens fremtid. Han forklarer, at når en CEO køber aktier for sine »egne« penge, er det et signal om, at selskabet er på rette vej, og at prisfastsættelsen er attraktiv. Jacob Aarup-Andersen har øget sin beholdning med 12.000 aktier, så han nu samlet har 146.000 ISS aktier.