Børsbarometer: Farvel til aktierekorder? Aktier står i stampe, mens verden ramler

Aktierne var et mulehår fra at nå nye højder i denne uge, men politisk kaos i både USA og Storbritannien kombineret med dårlige nøgletal fra Tyskland har gjort investorerne nervøse.

Der var nok politisk kaos i denne uge til at sende aktierne på glatis. Både Boris Johnson og Donald Trump møder modvind derhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Taylor/AFP/Ritzau Scanpix

Hold da op for en uge. Det har været næsten umuligt at følge med i alle de politiske, økonomiske og virksomhedsspecifikke nyheder, så Børsbarometeret er i denne uge dedikeret til at få et overblik over, hvad der er sket, og hvad det fremadrettet betyder for aktierne.

Der var allerede fuld tryk på nyhedsstrømmen i mandags, da verdens ældste rejsebureau, Thomas Cook, kollapsede og efterlod cirka 600.000 feriegæster strandet på forskellige destinationer over hele verden. Konkursen havde været under opsejling længe, men der var håb om, at kreditorerne ville tilbyde endnu en livline. Det ville de ikke.

Umiddelbart er det godt nyt for Thomas Cooks konkurrenter som TUI, Ryanair og Easyjet, der alle fik pæne kursstigninger i mandags. UBS opgraderede da også efterfølgende TUI-aktien til »neutral« fra »sælg«, Citi bekræftede sin købsanbefaling på TUI, mens HSBC løftede EasyJet til »køb«. Men selvom konkursen fjerner noget af overkapaciteten i rejsebranchen, fjerner den ikke det faktum, at hele sektoren er under enormt pres fra Brexit, øget konkurrence, handelskrigen og generel usikkerhed om oliepriserne og den globale vækst.

Og apropos vækst. De såkaldte PMI-tal, der måler aktiviteten i industri- og servicesektoren, viste i denne uge, at Tyskland styrer direkte mod en recession, og at humøret i virksomhederne er på det laveste siden finanskrisen i 2009.

Læs: Kulsorte udsigter for tysk industri truer danske virksomheder

PMI bliver i Europa betragtet som et af de vigtigste nøgletal, fordi det er en stærk indikator for, hvordan virksomhederne ser deres egen vækst nu og cirka seks måneder frem. De har også vist sig at være en strømpil for den bredere BNP-vækst, og fordi de udkommer hver måned, er det nemt for investorerne at følge med i udviklingen.

Men tilbage til de tyske tal. De var langt værre end ventet, og det er ikke et godt fundament for flere stigninger for det europæiske aktiemarked. Godt nok er ECB på banen med store støttepakker, men markedet har vist, at der skal mere og mere medicin til, før centralbankerne for alvor kan løfte aktier. Nu skal regeringerne træde til med finanspolitiske tiltag for at sætte fut i økonomien. Held og lykke med det.

På den politiske front var der heller ikke mange gode nyheder for investorerne i løbet af ugen. Selvdestruktionen fortsatte for Storbritanniens Premierminister Boris Johnson, der fik at vide af højesteret, at han havde løjet for selveste Dronningen, da han bad om lov til at suspendere parlamentet. Nu er parlamentet tilbage i arbejdstøjet, men der er stadig totalt kaos i London og mange ubesvarede spørgsmål: Går Johnson af? Kommer der nyt parlamentsvalg? Bliver Brexit udskudt eller helt aflyst? Pundet holdt sig overraskende stærkt og bliver stadig handlet lige omkring 8,45 kroner. Tilbage i august var det tæt på at nå ned og kysse de otte kroner.

Samtidig har Demokraterne i Washington gjort de indledende øvelser til en rigsretssag mod Præsident Donald Trump. Rigsretssager er sjældne i USA, og det er derfor svært at lave decideret statistik over, hvordan aktiemarkedet klarer sig i processen. Men for et finansmarked, der elsker vished, er de politiske ildebrande i USA og Storbritannien – der er kulminereret i samme uge – simpelthen ved at blive for meget. Derfor tog aktierne også et dyk midt på ugen, men blev på magisk vis reddet af kommentarer fra Trump, der bebudede, at en handelsaftale med Kina kan være på trapperne. Det var også en effektiv måde at fjerne fokus fra rigsretssagen.

»Lidt mere ro på den politiske bagsmæk ville sandelig hjælpe.«


Overordnet set har udviklingen den seneste uge efterladt investorerne usikre på, hvilket ben de skal stå på. I sidste uge var det toneangivende amerikanske S&P-indeks et mulehår fra at slå rekord, mens det paneuropæiske Stoxx 600 var ultratæt på at nå sit højeste niveau i 2019. Men nu mangler markedet det sidste skub for at komme videre over rekordstregen. Lidt mere ro på den politiske bagsmæk ville sandelig hjælpe, men der er også håb om, at regnskabssæsonen, der starter om et par uger, kan give investorerne nogle positive nyheder.

Ugens højdepunkter på finansmarkedet

Det skal du holde øje med i næste uge

  • Mandag kommer der kinesiske PMI-tal for september og arbejdsløshedstal for euroområdet. Der kommer også inflationstal fra Tyskland, som kan være afgørende for det næste træk fra Den Europæiske Centralbank.
  • Tirsdag er der rentemøde i den australske centralbank og inflationstal for hele euroområdet. I USA bliver der publiceret ISM industrital. Det kinesiske marked er lukket fra tirsdag og frem til mandag den 7. oktober.
  • Onsdag er der mest fokus på data i USA, hvor ADP arbejdsmarkedsrapporten kommer ud. De amerikanske centralbankmedlemmer John Williams og Patrick Harker taler.
  • Torsdag kommer de endelige PMI-tal for euroområdet, og fokus vil være på, om der er nogen forbedringer i forhold til de foreløbige tal, der viste, at særligt Tyskland er på vej ind i en afmatning. Der kommer også detaildata for Europa og tal for nytilmeldte ledige i USA. Charles Evans, medlem af den amerikanske centralbank, holder oplæg i Madrid.
  • Fredag er det tid til den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, også kaldet nonfarm payrolls.

Tre ting, jeg snakkede med mine kilder om i denne uge:

Der er intet sikkert alternativ til bankbogen
I en verden hvor der begynder at være negative renter på indlån, har Berlingske i denne uge kigget på alternativer til at have pengene stående på en bankbog. Konklusionen er, at der ikke findes noget alternativ, der er lige så sikkert, så hvis du vil have nul risiko, har du ikke andre valg. Men Teis Knuthsen, investeringschef hos Kirk Kapital, påpeger, at han til hver en tid vil anbefale en allokering mod aktier, og at man selv med en kort tidshorisont med fordel kan investere 10-15 pct. af sin frie kapital i aktier.

Morgan Stanley sænker vækstprognose
Den amerikanske storbank Morgan Stanley har skåret i sin prognose for verdensøkonomien og ser nu en BNP-vækst på 2,7 pct. i både 2019 og 2020. Tidligere forventede banken vækst på 2,8 pct. i begge år, og til sammenligning var væksten på 3,2 pct. i 2018. Banken skriver, at den er i tvivl om, hvorvidt de seneste tiltag fra centralbankerne vil være effektive nok, og påpeger, at straftold og oliepriser er wildcards, der gør det svært at forudsige inflationen.

Hård Brexit og handelskrig største aktietrussel
Droneangreb i Saudi-Arabien, rigsretssag mod Trump, italiensk politik – ja, listen over politiske og geopolitiske risici er lang, men de allerstørste trusler mod aktiemarkedet er ingen af de førnævnte, siger Stephanie Kelly, politisk økonom hos kapitalforvalteren Aberdeen Standard Life. Hun peger i stedet på et no deal-Brexit og en eskalering i handelskrigen som de største og mest sandsynlige risici for 2020. Hun forventer ikke et hårdt Brexit i 2019, men vurderer, at der er 45 pct. sandsynlighed for, at det sker på et senere tidspunkt, potentielt efter et nyt parlamentsvalg.