Børsbarometer: Det var bedste aktiemarked i 2021 – nu truer Putin-sympatisør med brat opvågning

Det franske præsidentvalg på søndag vækker minder fra 2017, da aktiemarkedet frygtede, at højrenationalisten Marine Le Pen ville hive Frankrig ud af euroen og EU – et såkaldt »Frexit«. Franske aktier har allerede fået hug, og resten af Europa står for tur, hvis Le Pen overrasker, vurderer strateger.

 
Masser af kandidater, masser af løfter, men kun en vinder - og vinderen hedder enten Macron eller Le Pen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke, fordi finansmarkedet i Europa har brug for flere udfordringer i øjeblikket. Krigen i Ukraine, eskalerende forbrugerpriser og udsigten til en ny verden uden gratis penge fra centralbankerne giver allerede anledning til store daglige kursudsving.

Og nu skal vi gudhjælpemig også til at forholde os til et potentielt skelsættende fransk valg. På søndag skal franskmændene stemme i første runde af landets præsidentvalg, og hvad der for bare nogle uger siden lignede en nem sejr til den siddende præsident, Emmanuel Macron, tegner nu til at blive en gyser – også for aktiemarkedet.

En gammel kending er suset frem i meningsmålinger – Marine Le Pen fra den hårde højrefløj.

Le Pen og Macron vil ifølge meningsmålinger være de to kandidater, der går videre fra første runde, hvorefter Frankrig 24. april skal træffe det endelige valg: Populisten Le Pen, der førhen har sympatiseret med Putin, eller moderaten Macron, der ikke ligefrem kan prale af den mest succesfulde regeringstid de seneste fem år.

Macron fører i meningsmålingerne, men i nogle med så lille et forspring, at det er inden for den statistiske usikkerhed. Frankrig har de seneste 20 år ikke genvalgt en siddende præsident, så the game is on.

Hug til euroen og til franske aktier

Denne usikkerhed har de seneste dage bidt sig fast i det franske aktiemarked og i euroen. Det franske eliteindeks, CAC 40, er de seneste fem handelsdage faldet to procent, mens det tyske DAX er nede 1,2 procent, og det fælleseuropæiske Stoxx Europe 600 er oppe med en halv procent.

Dette er gået særligt hårdt ud over de franske banker. BNP Paribas, Crédit Agricole og Société Générale er faldet mellem 8,0 og 12 procent og er nu nede med mere end 20 procent siden nytår. Til sammenligning er det europæiske bankindeks kun faldet 2,5 procent de seneste fem dage og syv procent siden nytår.

Det er noget af en omvæltning for det franske indeks, der i 2021 endte med at være årets bedste aktiemarked.

Samtidig har euroen fået hug. En euro koster nu 1,086 dollar. For en sige siden kostede den 1,098 dollar og for to uger siden 1,12 dollar. Der er selvfølgelig også andre forhold, der spiller ind på euroens fald, herunder især de hårde toner fra den amerikanske centralbank, der lægger op til historiske pengepolitiske stramninger i maj. Det styrker dollar, og euroen svækkes dermed.

Frexit?

Ikke desto mindre er investorerne alt andet end glade ved tanken om bare muligheden for en Le Pen-sejr. Det er der flere grunde til. Hun er uerfaren, og hun er populist. Og derfor i markedets øjne mere tilbøjelig til at træffe kortsigtede beslutninger, der skader økonomien. For eksempel at sænke pensionsalderen til 60 år, som er et af hendes mest markante valgløfter. Macron vil derimod hæve pensionsalderen og bliver generelt betragtet som mere venlig over for erhvervslivet og finansmarkedet.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, bliver betragtet som mere venlig over for erhvervslivet og finansmarkedet end Marine Le Pen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix.

Investorerne er heller ikke vilde med Le Pens forhold til resten af Europa. Hun har rullet sin skrappe anti-EU og anti-euro retorik tilbage, og derfor anses risikoen for et »Frexit«, fransk exit fra EU, for at være lille. Men hun forventes stadig at bremse det europæiske samarbejde og besværliggøre tættere samarbejder om euroen, som for eksempel fælles gældsudstedelse.

Og så er markedet ikke tryg ved hendes forhold til Rusland. Hun har før udtrykt støtte til Putin og vil gerne reducere Frankrigs rolle i NATO. Med Frankrig som det eneste EU-land, der er fast medlem af FNs Sikkerhedsråd, frygtes en Le Pen-sejr at udvande Vestens samlede front mod Putin og hans krig i Ukraine.

7,23 kroner for en dollar

I øjeblikket står Le Pen til at få over 20 procent af stemmerne på søndag, mens Macron ligger til omkring 27 procent. Overrasker Le Pen med større opbakning, kan vi ifølge aktieeksperter godt forvente en nedtur – ikke kun i franske aktier, men i hele det europæiske aktiemarked – på mandag. Derudover vil euroen formentlig blive svækket yderligere. Derefter vil der nok komme betydelig uro på Europas finansmarkeder indtil anden runde 24. april.

Vinder højrenationalisten her og dermed bliver fransk præsident, forudser storbanken Nomura, at euroen vil falde til 1,03 dollar – det er et fald på knap seks procent fra fredagens kurs. Kronen vil på grund af fastkurspolitikken også vende snuden sydpå og i Nomuras scenario vil en dollar komme til at koste 7,24 kroner – den højeste kurs siden starten af 00erne.

I nogle meningsmålinger ligger Le Pen til at få 48,5 procent af stemmerne i anden runde, så hun betragtes som at have en reel chance for at vinde.

Ja, hun kan vinde

For de, der kan huske fem år tilbage i tiden – før coronanedlukninger og krig i Europa, minder den nuværende situation om det franske valg i 2017. Også dengang lå Le Pen stærkt i meningsmålingerne, men Macron endte i anden runde alligevel med at slå sin konkurrent med overbevisende 66 procent af stemmerne og blive ny præsident. Op til første runde af valget viste finansmarkedet også samme nervøse trækninger, som det gør nu. Ikke mindst fordi Le Pen gik til valg på en stærk anti-EU dagsorden, ligesom markedet reelt frygtede et fransk farvel til unionen.

Nomura vurderer denne gang, at Frexit-risikoen er borte, men til gengæld er Le Pens vinderchancer noget større end i 2017. Markedet gør altså rigtigt i at bekymre sig op til søndagens afstemning.

Skuffer Le Pen på søndag, kan vi kigge på drejebogen fra 2017 for at forudsige markedsreaktionen. Europæiske aktier havde en kursfest dagen efter første runde, mens euroen drog et lettelsens suk og stak i vejret.

Der er altså ingen grund til at gå på påskeferie tidligt. Du går bare glip af – endnu – en spændende dag i aktieland.

PS. Der er møde i Den Europæiske Centralbank på torsdag. Det kan også gå hen at skabe bølgegang.