Børsbarometer: Danske aktier slår rekord – men Biden kommer med wakeupcall til danske investorer

Det er nu, du skal give din aktieportefølje et servicetjek og begynde at se lidt uden for Danmarks grænser. Bidens 2.000 milliarder dollar store infrastrukturpakke er nemlig rigtig godt nyt for industri- og råvareaktier, og dem har vi danskere ikke særlig mange af, lyder det fra investeringsstrateg.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, er på vej med en 2.000 milliard dollar infrastrukturpakke, der forventes at skabe masser af job og masser af vækst. Og det vil smitte af på aktiemarkedet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan/AFP/Ritzau Scanpix

Rekord på rekord på rekord. Der har i sandhed været fest på aktiemarkedet i denne uge, og både de amerikanske, det danske, flere af de europæiske og det globale aktieindeks har ramt de højeste niveauer nogensinde.

Euforien – for det kan man vist godt kalde det – kommer på baggrund af stærke økonomiske nøgletal, optimisme over de forestående genåbninger og ikke mindst den amerikanske præsident Joe Bidens vidtrækkende planer for at genoprette USAs økonomi.

Biden har allerede godkendt en historisk stor coronahjælpepakke på 1.900 milliarder dollar, der tidligere på året var med til at sætte fut under aktiemarkedet. Men han stopper ikke der. Præsidenten er nu på vej med et 2.000 milliarder dollar dyrt program for offentlige investeringer, der primært skal bruges til at modernisere den amerikanske infrastruktur. Og lad os bare være ærlige og sige, at en del af de penge falder på et tørt sted. Alle, der har været i en amerikansk lufthavn de seneste år, kan vist nikke genkendende til, at USAs infrastruktur efterhånden trænger til et kærligt eftersyn.

Med 2.000 milliarder dollar (næsten samme størrelse som hele Italiens BNP) dedikeret til byggeprojekter kan det ikke undgås at mærkes på aktiemarkedet. Byggeprojekter kræver materialer, maskiner, lastbiler, arbejdskraft, software, energi og vandløsninger, internetopkoblinger og så videre. Med andre ord er der en masse sektorer og virksomheder, som kommer til at score kassen, når først Biden ruller sig ud.

Danmark går glip af festen

Over en bred kam er det rigtig godt nyt for de fleste investorer. Store infrastrukturprojekter giver ofte mere økonomisk vækst, der giver mere optimisme, der giver store aktiestigninger. Og ikke kun i USA. Der er mange europæiske virksomheder, som også kan ride med på bølgen, for eksempel inden for cement, grøn energi og 5G – sidstnævnte bliver formentlig også en stor del af infrastrukturpakken.

Men her i Danmark står vi til at gå glip af aktiefesten. Vi har nemlig en tendens til mest at købe danske aktier, og danske aktier er bare ikke dem, der vinder mest, når der skal bygges.

Ifølge data fra Danske Bank er 63 procent af danskernes aktiebeholdning sat i danske aktier, og dermed har vi en klar overvægt inden for sundhed. Med de resterende 37 procent har vi haft en forkærlighed for at købe store techaktier, hvilket igen heller ikke er virksomheder, der vinder på et byggeboom. Vi står investeringsmæssigt altså helt forkert, hvis vi skal vinde på USAs infrastrukturpakke.

Overvægten af sundhedsaktier i Danmark er også grunden til, at eliteindekset C25 har klaret sig dårligere end andre store lande i år. C25 er kun steget 2,8 procent siden nytår, mens det amerikanske S&P 500 er oppe ti procent, og det tyske DAX 30 er steget 11 procent.

Et wakeupcall

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, kalder derfor Bidens investeringsbonanza for et wakeupcall for de fleste danske investorer. I stedet for at fortsætte vores opkøb af hjemmedyrkede virksomheder, bliver vi nødt til at give vores porteføljer en overhaling og »blande kortene«. Det gør man helt specifikt ved at købe op af industri- og råvarevirksomheder, siger Andersen. Han anbefaler, at man lægger sig med en overvægt i de to kategorier og understreger, at det ikke er for sent at hoppe med på vognen.

I C25-indekset er det kun FLSmidth, der hører til den kategori, så derfor bliver man nødt til at kigge uden for Danmark. Sveriges eliteindeks, S30, har til gengæld masser af industrivirksomheder, hvilket har hjulpet indekset til en 20 procent stor stigning i 2021.

Danske Bank-strategen kommer dog med et lille aber dabei. Man skal ikke forvente, at industri- og råvareaktierne tordner afsted med det samme. Aktierne er allerede steget meget, og Bidens infrastrukturpakke er langsigtet og dermed noget, der er med til at skabe vækst over de næste tre til fem år i USA. I stedet skal man betragte dem som en »dejlig brummen«, der holder din portefølje på ret kurs de kommende år.

Tre observationer fra mine kilder

Goldman Sachs: Europa får en stærk økonomi til sommer

På trods af den sløve vaccineudrulning i Europa spår den amerikanske storbank Goldman Sachs et stærkt økonomisk comeback for kontinentet til sommer. Banken forventer, at genåbningerne for alvor kommer i gang i maj, hvilket vil bane vejen for vækst i både fremstillings- og servicesektoren og i forbruget. Goldman forudsiger, at BNP for euroområdet vil vokse 1,9 procent i andet kvartal og tre procent i tredje kvartal. »Investorerne er stadig temmelig pessimistiske på det europæiske opsving. Vi mener, at denne skepsis er overdrevet,« skriver banken i et notat.

Fart på Sverige – men Danmark er i den vækstmæssige førertrøje

Den svenske økonomi voksede 0,7 procent i februar og har nu stort set indhentet det tabte fra coronakrisen, siger Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank. Men kigger man tilbage på 2020, var det Danmark, der lagde sig i den »vækstmæssige førertrøje« – også selvom vi havde flere restriktioner og flere nedlukninger, påpeger han. Den danske økonomi skrumpede »kun« 2,7 procent, mens Sveriges faldt tre procent.

Jamie Dimon: Økonomisk boom kan vare til 2023

Chefen for USAs største bank, J.P. Morgan, Jamie Dimon, publicerede sit årlige brev til aktionærer i denne uge, og det var fyldt med positive pointer. Blandt andet skriver han, at den amerikanske økonomi står over for et opsving, der nemt kan vare indtil 2023. Derfor synes han heller ikke, at aktier er dyre i øjeblikket, selvom de dagligt slår rekorder. »Aktiemarkeder ser fremad, og de kan meget vel prise ind ikke kun en blomstrende økonomi, men også den tekniske faktor, at meget af den overskydende likviditet vil finde vej til aktier,« siger Dimon.