Boble-frygten synes forduftet fra Wall Street

Amerikanske aktier har fået et comeback, efter at frygten for bobletendenser - særligt indenfor teknologi og biotek - sendte aktierne mod et lavpunkt i midten af april.

De amerikanske aktier har fået comeback. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politisk usikkerhed om Rusland og Ukraine, samt snak om mulige bobletendenser indenfor særligt biotek - og teknologiselskaber, var for bare halvanden måneds med til at sende de amerikanske aktiekurser ned.

Men nu ser skrækken, i hvert fald for en stund, ud til at være forduftet fra Wall Street. Siden midten af april er de tre ledende indeks steget markant. Det brede SP 500 indeks - der dækker 500 af de største børsnoterede selskaber - er steget med 5,8 procent siden midten af april, og er nu samlet oppe med 184 procent siden et lavpunkt i marts 2009.

Det teknologitunge Dow Jones-indeks er steget med 4,2 procent siden midten af april, mens Nasdaq-indekset er røget op med 6,2 procent i samme periode.

Og de amerikanske aktier lukkede i går i plus for femte gang i løbet af seks børsdage, hvilket har sendt SP 500-indekset til nyt rekordniveau.

Det skyldes blandt andet, at biotek - og teknologiselskaber er blevet taget til nåde af investorerne, efter at spekulation om bobler i disse sektorer - på grund af længere tids kursstigninger og dyre opkøb - havde sendt aktierne ned.

I går kravlede biotekselskabet Biogen Idec op med 3,6 procent, efter at finanshuset JP Morgan hævede sin anbefaling på selskabet, mens softwareselskabet Palo Alto steg med 5,3 procent, efter at have leveret kvartalsresultater, der viste en bedre indtjening end forventet. Også Twitter steg efter at have fået en opjusteret kursanbefaling fra finanshuset Cantor Fitzgeral.

Stigninger kommer på trods af, at justerede BNP-tal viser, at amerikansk økonomi skrumpede i årets første kvartal, hvilket er første gang i tre år. Positive udmeldinger fra erhvervsliv og arbejdsmarkedet beviser dog ifølge et flertal af økonomer, at førstekvartals-statistikkerne i høj grad er påvirket af den ekstreme amerikanske vinter og ikke giver et reelt billede af økonomiens tilstand.

»Uanset hvordan BNP-tallene så ud, så er den underliggende tendens, at dataene er bedre,« siger Sam Turner, fondsmanager hos Riverfront Investment, der forvalter investeringer for 4,6 milliarder kroner til finanstjenesten Bloomberg.

Det synspunkt bliver dog udfordret af strateg hos det Singapore-baserede finanshus CMC Markets, Desmond Chua.

»Der er plads til en korrektion, eftersom værdiansættelserne er spændt hårdt ud, efter denne måned optur,« siger han til Bloomberg.

Det er ikke kun de amerikanske børshuse, der er i hopla-stemning. I Asien har flere af de ledende indeks udsigt mod den største kursgevinst på månedsbasis siden september sidste år. Det gælder blandt andet for MSCI Asia Pacific-indekset, der er steget med 3,4 procent i maj.

Også de europæiske aktier har klaret sig godt på det seneste med det danske ledende C20 Cap-indeks som klar superspurter med en stigning på over 17 procent i år indtil videre.