BNP-vækst i Sverige overrasker markant, og den svenske krone styrkes

Sveriges økonomiske vækst har været markant højere end ventet i andet kvartal.

»Vi skønner således, at den svenske krone skal styrkes med omkring 5 pct. over for den danske krone over det kommende år. Det vil øge Danmarks konkurrenceevne på det svenske marked yderligere«, pointerer Helge Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveriges økonomiske vækst har været markant højere end ventet i andet kvartal.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Sveriges pendant til Danmarks Statistik, Statistiska Centralbyrån.

Ifølge opgørelsen, der er blevet mødt med en markant styrkelse af den svenske krone, steg Sveriges bruttonationalprodukt med 1,7 pct. på kvartalsbasis og 4,0 pct. på årsbasis.

Økonomer havde blot ventet en vækst på 1 pct. fra første kvartal og på 3 pct. fra samme periode sidste år, ifølge estimater indsamlet af SME Direkt.

Den højere vækst er godt nyt for den danske økonomi, vurderer Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

»Den solide udvikling i Sverige borger godt for dansk økonomi. Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked og aftager cirka 12 pct. af den samlede danske eksport«, skriver Helge Pedersen i en skriftlig kommentar.

»På det seneste er den svenske krone styrket over for den danske krone. En udvikling, som vi forventer vil forsætte over det kommende år«.

»Vi skønner således, at den svenske krone skal styrkes med omkring 5 pct. over for den danske krone over det kommende år. Det vil øge Danmarks konkurrenceevne på det svenske marked yderligere«, pointerer han.

Privatforbruget steg med 1,1 pct. i andet kvartal fra første kvartal.

På valutamarkedet koster en svensk krone fredag morgen 0,7801 danske kr. og er styrket fra et niveau på omkring 0,7750 kr. kort før klokken 9.30, hvor tallene blev offentliggjort.