Blodrød start på året: Apple skærer i produktionen af sit største guldæg

Meget tyder på, at Apple er ved at tabe pusten. Ifølge japanske Nikkei har IT-giganten skruet produktionen af nye iPhones ned med ti pct. i årets første tre måneder.

Den nye iPhone X-serie sælger ikke så godt som håbet. Nu er produktionen blev skåret. Arkivfoto: Elijah Nouvelage/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Apple planlægger at skære i produktionen af nye iPhones med ti pct. over de næste tre måneder i det seneste tegn på, at IT-darlingen går et svært 2019 i møde. Det skriver den japanske avis Nikkei Asian Review onsdag.

Ifølge avisens kilder bad Apple i december sine leverandører om at producere færre iPhones i januarkvartalet end tidligere planlagt, hvilket er anden gang på to måneder, at teknologigiganten har nedjusteret sine produktionsplaner. Den seneste revision til fremtidig produktion gælder for alle nye iPhone-modeller – XS Max, XS og XR.

Nyheden om lavere produktion af Apples flagskibsprodukt kommer, efter at den californiske virksomhed i sidste uge chokerede både sine egne investorer og det bredere aktiemarked med sin første nedjustering i over ti år.

Apple sagde 2. januar, at omsætningen for julekvartalet ville ende på omkring 84 milliarder dollar i stedet for de 89-93 milliarder dollar, som ledelsen tidligere havde satset på. Årsagen til det skuffende salg var blandt andet lavere efterspørgsel på iPhones i Kina, hvilket skabte stor usikkerhed om både Apples fremtid og økonomiske vækst i det asiatiske land.

Flere analytikere pegede dog også på, at nedjusteringen ikke kun var Kinas skyld, men også at Apple ikke har leveret nok attraktive produkter de seneste år.

Aktiekursen styrtede ti pct. dagen efter nedjusteringen, og aktien er nu faldet 35 pct. siden begyndelsen af oktober. I sommer blev Apple den første virksomhed nogensinde til at have en markedsværdi på over en billion dollar, men er siden faldet til 713 milliarder dollar og er nu verdens fjerdestørste aktieselskab.

Bidrag til menneskeheden

I et interview med CNBC tirsdag forsøgte Apples topchef, Tim Cook, at mane til besindighed og forsikrede om, at virksomheden har det glimrende. Han forklarede, at den økonomiske svaghed i Kina på grund af handelskrigen kun er »midlertidig«, og sagde, at det er både er i Beijings og Washingtons interesse, at konflikten bliver løst.

Derudover påpegede han, at selv uden al iPhone-relateret salg havde Apple i sidste regnskabsår en omsætning på 100 milliarder dollar. Det er en 19 procents stigning i forhold til året før, hvilket Cook kalder for en »kæmpe forretning«.

»Du kommer til at se os lancere nye tjenester i år. Der er flere ting undervejs. Jeg tror, det bliver stort over tid,« lød det fra Cook i interviewet med CNBC.

Blandt de nye produkter i 2019s pipeline er forskellige services inden for sundhed. Apple er mest kendt for sin iPhone, iPad og computer, men har også en stor forretning inden for kropsbåren teknologi også kendt som wearables på engelsk.

»Hvis du zoomer ud til fremtiden og ser tilbage og stiller dig selv spørgsmålet: »Hvad var Apples største bidrag til menneskeheden? Så vil det være inden for sundhed,« sagde Cook.

I rækken af Apple-nyheder, der kom frem natten til onsdag, skrev flere udenlandske medier også om Cooks lønpakke i regnskabsåret 2017-2018. Topchefens totale kompensation steg med 22 pct. til 15,7 millioner dollar boostet af en 12 millioner dollar bonus. Året var det bedste nogensinde for Apple, selv om de første tegn på dalende salg begyndte at vise sig.