Blodige Volkswagen trækker hele aktiemarkedet ned

Der er dårlig stemning på de europæiske aktiemarkeder ved middagstid tirsdag. Særligt Volkswagen styrer markedet i rødt med endnu et enormt aktiedyk.

Volkswagen er primus motor, der trækker det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ned i et samlet minus på 2,3 pct. til 349,79 og ikke mindst de øvrige store europæiske bilmærker i blodrøde minusser. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske bilfabrikant Volkswagen faldt mandag 18,6 pct. på børsen i Frankfurt, og tirsdag nærmer bilaktien sig en status, man kunne betegne som totalskadet, med endnu et fald på knap 20 pct. til 106,40 euro.

Det har medført en stor undskyldning fra selskabets egne rækker og en melding om, at forventningerne til årets samlede resultat vil blive nedjusteret i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal.

»Vi har været uærlige over for EPA (det amerikanske miljøagentur, red.), California Air Resources og alle andre. Vi har virkelig jokket i spinaten, og vi bliver nødt til at sikre, at dette aldrig nogensinde sker igen. Denne opførsel er på ingen måde i trit med vores kvaliteter«, siger Michael Horn, der er chef for Volkswagen i USA, til Bloomberg News.

Udsigten til en bøde på op til 18 mia. dollar, svarende til 117 mia. kr., har indtil videre skåret mere end 25 mia. euro af bilproducenten markedsværdi.

Volkswagen er primus motor, der trækker det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ned i et samlet minus på 2,3 pct. til 349,79 og ikke mindst de øvrige store europæiske bilmærker i blodrøde minusser.

Porsche, som er ejet af Volkswagen, følger turen sydpå og dykker 15,7 pct., samtidig med at også Peugeot, Renault, Daimler og BMW alle falder mellem 6 og 10 pct.

»Bilaktierne er med til at skabe dårlig stemning i hele Europa. Det skaber stor usikkerhed, når der er udsalg i nogle bestemte aktier, og så bliver hele markedet trukket med ned. Døden skal jo have en årsag«, siger Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Uden for bilsektoren er der også drøje hug til en lang række europæiske råvareselskaber. Blandt andre Danske FLSmidth graver sig endnu længere ned i aktieindekset med et fald på 2 pct. til 225,30 kr. Og i det øvrige Europa er der tæsk til blandt andre de britiske mineselskaber Anglo American og Glencore, der har fået skåret i kursmålet af finanshuset Credit Suisse.

Anglo American og Glencore falder henholdsvis 6,2 pct. til 652,40 pence og 8,5 pct. til 109 pence ved middagstid.

Også den finske producent af rustfrit stål Outokumpu falder tungt efter en nedjustering af forventningerne til tredje kvartal. Selskabet venter nu et fald i leverancerne på omkring 10 pct., og det sender aktien ned med 15,1 pct. til 2,74 euro ved middagstid.

Snydepelsen Volkswagen får kæmpebøde

 

Et af de få europæiske lyspunkter i tirsdagens handel kommer fra den tyske kemikoncern Lanxess, der bekræfter, at den vil indgå i et joint venture med verdens største olie- og energikoncern, Saudi Aramco, inden for produktion af syntetisk gummi. Aktien stiger 2,2 pct. til 46,8 euro.

Et andet lyspunkt kommer også fra Tyskland, hvor sukkerproducenten Suedzucker i forbindelse med regnskabet for andet kvartal opjusterer forventningerne til 2015 markant. Det giver et energiboost til aktien, som springer i vejret med 11,7 pct. til 15,32 euro.