Bliver Brexit afgjort i aften? Pundet og aktier jubler over fremskridt i forhandlinger

Brexit-forhandlinger er ved at komme ind i det endelige slutspil og i aften stemmer det britiske Underhus om Mays nye aftale. Pundet er forsigtigt optimistisk.

EU kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Storbritanniens premierminister Theresa May blev mandag aften enige om juridiske bindende tilføjelser til Brexit-aftalen. Foto: Reuters/Vincent Kessler/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen!

Og velkommen til en finansdag, hvor det bare handler om Brexit, Brexit, Brexit.

I aften skal det historisk splittede britiske Underhus stemme om Theresa Mays skilsmisseaftale, der kan afgøre Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Pundet og aktiemarkederne er fra morgenstunden i strålende humør, efter det sent mandag aften lykkedes premierminister May at få nye forsikringer på plads i skilsmisseaftalen med EU.

Efter et sidsteøjebliksmøde i Strasbourg med kommissionsformand Jean-Claude Juncker, endte EU med at give May flere »præciseringer og juridiske garantier« i forhold til den nordirske grænse, der netop har været den sværeste knast at blive enige om i forhandlingerne. Juncker har ellers kategorisk afvist at genåbne forhandlingerne.

De nye forsikringer skal hjælpe May med at få aftalen til at glide ned i parlamentet, der indtil videre har nedstemt alle hendes forslag. Selv om den nye aftale ses som et skridt i den rigtige retning, er det derfor stadig usikkert, om der vil være nok parlamentarikere, der bakker op om i aften.

Bliver aftalen stemt ned, ryger vi ud i runde to onsdag, hvor medlemmerne af Underhuset skal stemme om, hvorvidt de vil udelukke et såkaldt hårdt Brexit. Vil de det, kommer tredje og sidste afstemning i denne runde på torsdag, hvor Underhuset stemmer om at udskyde Brexit, indtil der kommer en bedre aftale på plads.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Uanset hvad, så betragter finansmarkederne mandagens May-Juncker møde som en positiv udvikling, der effektivt sikrer, at et hårdt Brexit bliver udelukket. Et hårdt Brexit har været investorernes mareridtsscenarie, og Bank of England-chefen Mark Carney sagde på et tidspunkt, at pundet kunne falde 25 pct., hvis Storbritannien forlod EU uden en aftale.

Så slemt bliver det formentlig ikke ifølge valutastrateger, men det er rimeligt at antage, at der under et hårdt Brexit kommer en eller anden form for chok-bølge gennem markedet.

Siden Brexit-afstemningen i juni 2016 har pundet fungeret som et barometer for politisk usikkerhed i Storbritannien og udtrykt finansmarkedernes optimisme eller pessimisme i forhold til skilsmisseprocessen.

Derfor faldt valutaen også i går til en kurs omkring 8,62 kroner, efter at forhandlinger over weekenden var brudt sammen. Men den nyfundne optimisme i dag har sendt pundet op til over 8,75 kroner, hvilket et det højeste niveau siden foråret 2017. Hos Danske Bank er forventningen, at pundet kan komme op i ni kroner, når der kommer en endelig Brexit-afklaring – eventuelt i aften.

Aktiemarkedet er også begejstret for de opmuntrende toner mellem London og Bruxelles. I Asien er næsten alle indeks steget, mens futures i både Europa og USA peger på en positiv åbning. Amerikanske aktier lukkede med flotte gevinster mandag, hvilket fik sat en ende på en periode med konstante minusser.

Eneste dårlige nyhed var Boeing, hvis aktie faldt 5,4 pct. efter flere lande – herunder Kina – gav dets 737 Max 8 model flyveforbud. Netop den model var involveret i et flystyrt i Etiopien søndag.

Det kan rykke markedet i dag

  • 10:30. Industrital og eksport/importdata fra Storbritannien.
  • 13:30. Amerikanske inflationstal
  • På et tidspunkt i aften. Det britiske underhus stemmer om Theresa Mays Brexit-aftale.

Virksomheder i fokus

  • Volkswagen sagde her til morgen, at de vil lancere 70 nye el-biler inden 2028.
  • Københavns Lufthavn kommer med trafiktal for februar.
  • G4S kommer med årsregnskab.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +1,2 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,7 pct.
Japans Nikkei 225: +1,8 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,9 pct.

Europe (futures)
Danmarks C25: +0,1 pct.
Euro Stoxx 50: +0,5 pct.
Tysklands DAX 30: +0,6 pct.
Frankrigs CAC 40: +0,7 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,01 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,2 pct.
Nasdaq: +0,3 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,2 pct.