Bliv ikke skræmt af afgrunds-snak i USA

Nervøsiteten omkring amerikansk økonomi får mange investorer til at sætte deres penge i såkaldte defensive aktier. Men topforvalter hos Maj Invest, Henrik Ekman går mod strømmen og kommer her med sine bud på aktier, der er værd at have i porteføljen.

Henrik Ekman - her i midten - tror på fremgang i amerikansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afgrunden venter forude. En afgrund i form af en række finanspolitiske stramninger i USA, også kaldet "The Fiscal Cliff", som vil lægge en dæmper på væksten.

Eller vil den? Hos Maj Invest tror topforvalter Henrik Ekman ikke på det skræmmebillede, der i øjeblikket er ved at brede sig om udsigterne for amerikansk økonomi.

"Vi tror, at de næste to-tre års vækstbillede i amerikansk økonomi vil udvikle sig væsentligt mere positivt, end folk går og tror," siger aktiechefen, der forvalter Maj Invests globale portefølje på 2,5 milliarder kroner, til Børsen.

Forbereder sig på det bedste

The Fiscal Cliff består i høj grad af en række skatter og afgifter, som er blevet udskudt til årsskiftet og præsident Obama er i fuld gang med at forsøge at forhandle sig frem til en politisk aftale, der kan styre landet uden om afgrunden eller gøre faldet knap så dybt.

Men frygten har allerede fået mange investorer til at forberede sig på det værste. Kreditvurderingsbureauet Moodys har nedjusteret sit syn på amerikansk økonomi, og mange investorer trækker kapital ud af aktier og obligationer eller søger i stigende grad over i såkaldte defensive selskaber - som er mindre påvirket af de økonomiske konjunkturer.

Køber ind af cykliske aktier

Men hos Maj Invest går Henrik Ekman den anden vej. Han tror på fremgang i amerikansk økonomi, og har i løbet af 2012 købt stort ind af såkaldte cykliske selskaber - som i høj grad bliver påvirket af den generelle økonomiske udvikling i samfundet - som eksempelvis industrivirksomheder, bilproducenter, teknologiselskaber og banker.

"Når vi har et syn på udviklingen i de globale konjunkturer, som afviger fra den gængse opfattelse, så lader vi det afspejle i porteføljesammensætningen. Og sådan er det i øjeblikket," siger han.

Forklaringen er den simple, at Maj Invest og Henrik Ekman tror på en løsning i USA.

"Vi har set, at virksomhederne holder igen med investeringer. Det kan man blive bange for og sælge sine cykliske aktier, men man kan også anlægge den holdning, som vi har. Selv om der er øget usikkerhed på kort sigt, føler vi os relativt overbevist om, at man vil få kompromiser på budgetforhandlingerne, som gøre, at virksomhedernes investeringer bliver øget igen, siger han til Børsen.

Og Henrik Ekman står ikke alene med sin optimisme på amerikanernes vegne. Også Johnny Bo Larsen, chefanalytiker hos Nordea tror på optur i USA

"Jeg tror, det ender med, at risikoen for, at økonomien bliver skubbet ud over den fiskale afgrund bliver afværget," siger han til Børsen.

Her er Henrik Ekmans bud på brancher der vil opleve fremgang

Teknologi

Underleverandører af it-produkter til virksomheder som Intell og Cisco

Banker

Traditionelle amerikanske banker, som f.eks. Wells Fargo, vil få direkte gevinst af et opsving,

Bilproducenter

Maj Invest tror på en fremgang i privatforbruget, som vil gavne bilproducenter som f.eks. Volkswagen - der er på vej tilbage efter en hård tid.

Industrivirksomheder

Industrivirksomheder som svenske SKF og Sandvig er godt rustet til at lukrerer på en vækstperiode i USA.