Bliv aktiemillionær med disse fem tricks

Du kan tjene millioner af kroner på aktier ved at følge fem, simple råd. Spørgsmålet er, om du har disciplinen, lyder det fra aktieekspert.

Du kan tjene millioner af kroner på aktier ved at følge fem, simple råd. Spørgsmålet er, om du har disciplinen, lyder det fra aktieekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUAN CARLOS HIDALGO

Når du hører ordet "aktiehandel", falder dine tanker muligvis på uforståelige grafer og kedelige eksperter, men du behøver faktisk hverken have en baggrund som økonomisk geni eller en svimlende formue for at tjene penge på aktier.

Alt, du behøver at gøre, er at følge fem simple råd, hvis man skal tro Per Hansen, som er investeringsøkonom hos internetmægleren Nordnet. Han afliver myten om, at du som investor skal følge aktiemarkedet tæt hver eneste dag.

»Jeg mener, at man skal afmystificere de her ting. Man skal ikke sidde og følge med i, om det går op og ned hver eneste dag. Man skal bruge 90 procent af sin tid på at finde 'Wegner-stolen' og så lægge sig op i hængekøjen og lade pengene arbejde, mens man tager en drink,« siger han.

Med udtrykket "Wegner-stolen" mener Per Hansen, at du som investor skal bruge mest tid på at finde de gode, langsigtede investeringer. Det vil sige at købe aktier i de selskaber, der over en længere periode har klaret sig godt og som lever op til deres egne målsætninger.

Gør de det, betyder det heller ikke så meget, om aktieprisen er i den høje ende, for aktierne skal nok give afkast på et tidspunkt, siger Per Hansen og fremhæver Novo Nordisk og Apple som gode eksempler.

Mange bliver fristede af at gå efter de hurtige og billige aktiekøb- og salg, men det er en forfejlet strategi.

»Du skal tage det roligt og lade være med at jagte de hurtige indtægter. Det gør dig stresset, og risikoen er alt for stor, for du går glip af nogle muligheder og får både købt og solgt alt for tidligt,« siger Per Hansen.

Samme holdning har Jens Møller Nielsen, der er direktør hos interesseorganisationen Dansk Aktionærforening. Han fremhæver, at man som aktiehandlende bør have en klar strategi, hvis man vil tjene penge på aktier.

I det ligger også, at du skal holde dig til strategien og ikke sælge ud i panik, hvis det går den forkerte vej.

»Aktier slår alle andre investeringer på lang sigt, men de svinger på kort sigt. Så forudsætningen for at få det langsigtede afkast er, at man er klar til nogle udsving undervejs,« siger Jens Møller Nielsen.

Du kan dog mindske udsvingene ved at sprede dine investeringer ud. Det vil sige, at du investerer i forskellige selskaber, der ikke er afhængige af de samme ændringer på markedet. Det handler om ikke at lægge alle æg i en kurv, siger Jens Møller Hansen.

Det allervigtigste, hvis du skal have succes med aktier, er dog disciplin, mener investeringsøkonom Per Hansen.

Han råder dig til at holde dig ude af aktiehandel, hvis du ikke har disciplin til at holde dig til din strategi og fremhæver, at det er her, det går galt for mange, fordi aktiemarkedet er overvældende.

»Det svarer til at gå ind i en slikbutik med det formål at købe 200 gram skumfiduser. Men når man kommer ind i butikken er der alt for mange fristelser. Så glemmer man strategien og kommer ud med 700 gram blandet slik i stedet,« siger han.

Fakta: Fem gyldne råd til at blive aktiemillionær:

  • Lær dig selv at kende og gør op med dig selv, hvilken type aktionær du er, så du kan tilpasse din aktiehandel. Du skal for eksempel ikke vælge aktier med høj risiko, hvis du let går i panik over udsving.
  • Læg en klar strategi for dine aktieinvesteringer og hold dig disciplinært til den, selv om markedet skifter.
  • Brug 90 procent af tiden på at finde de gode, langsigtede investeringer, og lad pengene arbejde for dig. Brug de resterende ti procent af tiden på at aktiepriserne.
  • Spred dine investeringer ud over selskaber, der beskæftiger sig med forskellige områder.
  • Vælg selskaber med en stærk, ambitiøs ledelse, der har succes med for eksempel at få virksomheden til at vokse.