Blandet dag endte med rentefald

De danske renter nåede både at falde og stige i løbet af tirsdag formiddag, inden en sivende risikoappetit ud på eftermiddagen gav et rentedyk på 3 basispoint til 1,57 pct. for den toneangivende, 10-årige statsobligation.

Markedet oplevede både skuffelse over den traurige tyske vækst, begejstring over en vellykket spansk auktion over statsobligationer og bekymring over de amerikanske politiske forhandlinger om budgettet og gældsloftet. Sidstnævnte trak især renterne nedad i Nordeuropa, hvor også Tyskland, Sverige og Finlands 10-årige renter faldt med 3-5 basispoint.

Spanien var for en sjælden gangs skyld med på samme vogn som de nordeuropæiske "sikre havne," og den 10-årige rente faldt 2 basispoint til 5,00 pct. oven på auktionen. Landet solgte for 5,75 mia. euro af papirer med løbetid på 12 og 18 måneder, og renterne blev markant lavere end ved seneste udstedelse i december.

Italien havde også held til at sælge for 6 mia. euro af en ny 15-årig statsobligation via bankerne, skrev Bloomberg News, men landet måtte tage til takke med en uændret rente på 4,19 pct. i de 10-årige papirer.

Tidligere på dagen viste friske tal, at Tysklands BNP voksede 0,7 pct. i 2012 mod en forventning om 0,8 pct. blandt økonomerne ifølge Bloomberg News og en vækst på 3,0 pct. i 2011.

Den afgående amerikanske finansminister, Timothy Geithner, opfordrede mandag Kongressens medlemmer til at vedtage en forhøjelse af gældsloftet, da de ekstraordinære tiltag, som er taget for at undgå et brud på USA's låneforpligtelser, kun rækker til midten af februar eller starten af marts. Løftes gældsloftet ikke, rammes økonomien, sagde Geithner ifølge Bloomberg News.

Præsident Barack Obama var endnu mere insisterende, da han afviste at ville forhandle om en forhøjelse af gældsloftet under pres om budgetnedskæringer fra Republikanerne, som ifølge præsidenten holder nationen som gidsel. USA's gældsloft er lige nu på 16.400 mia. dollar, eller svimlende 94.000 mia. kr.

På nøgletalsfronten var der en positiv overraskelse i form af et pænt amerikansk detailsalg i december, men tallet fik aldrig den store effekt, da Empire Manufacturing-indekset samtidig skuffede fælt og faldt til minus 7,78.