Blandede aktiebolsjer ude i Europa

De europæiske aktier er - med få undtagelser - underdrejet mandag, der generelt er præget af profithjemtagning, mangel på risikoappetit og derfor også ganske begrænsede udsving.

FTSE 100-indekset i London falder med 0,2 pct., CAC 40 i Frankrig falder med 0,4 pct., mens det tyske DAX-indeks stiger med 0,1 pct. Indekset har dog taget et lille dyk efter en særdeles skuffende præsentation for den tyske industriproduktion i oktober.

- Der er mangel på drivers i starten af ugen, hvilket styrker profithjemtagnings-humøret, der vinder overhånd lige nu. Opturen har nået sit bristepunkt og risikovilligheden har nået sit bristepunkt. Markedet leder efter nye tegn fra USA, siger Witold Bahrke, der er seniorstrateg hos PFA Pension, til Bloomberg News.

Den værst præsterende aktie i det brede Stoxx 600-indeks, der samlet falder med 0,1 pct., er den italienske mediekoncern Mediaset, der falder for syvende dag i træk - den længste periode med fald i et mere end et år.

Aktien har blandt andet været ramt af, at mange analytikere har barberet en væsentlig del af estimaterne for selskabets finansielle præstation, ligesom kursmålet også er blevet skåret hos flere finanshuse - heriblandt japanske Nomura. Mandag falder Mediaset-aktien med 3,5 pct. til 2,99 euro.

Den italienske bilproducent Fiat er omvendt i positivt terræn, efter at selskabet har fortalt, at det vil investere op mod 9 mia. euro i nye bilmodeller til det europæiske marked. Blandt andet er der planer om en femdørs-udgave af Fiat 500, ligesom der også er et par nye Alfa Romeo-modeller på tegnebrættet.

Det glæder investorerne sig umiddelbart over og sender aktien op med 0,4 pct. til 5,46 euro.

Satellitkommunikationsselskabet Inmarsat er mandagens mest stigende aktie i Stoxx 600-indekset med sit plus på 6,4 pct. Selskabet har med succes sendt en ny satellit til vejrs i løbet af weekenden, og det giver sig udslag i aktiekursen mandag.