Bjerregaards strategi koster dyrt

Per Bjerregaard har i mange år været en dygtig fodboldkøbmand og sikret Brøndby gode resultater - på og uden for banen. Men når det sportslige skranter, så koster det dyrt i bøgerne og på børsen.

Investorerne sender Brøndby-aktien ned med 4,3 pct. i kurs 78,5 efter dagens - i værste fald - 18 mio. kr. store nedjustering.

Nedjusteringen og de efterfølgende prygl på børsen, har en klar sammenhæng med den forretningsmodel, som Brøndby har valgt. For nogle år siden, under den tidligere formand Torben Røsler, arbejdede Brøndby sig hen i retning af en ny model, hvor man ville være mindre afhængig af de sportslige præstationer ved at udvikle og drive forretningsområder, der var uafhængige af begivenhederne på grønsværen.

Men Per Bjerregaard trak det længste strå i en magtkamp med Torben Røsler og fortsatte den traditionelle stil, hvor Brøndby er en rendyrket fodboldforretning.

Røsler blev afløst i formandsstolen af erhvervsadvokaten Ejvind Sandal, der har givet klare meldinger om, at man vil opbygge aktiviteter, der er uafhængige af fodbolden, men foreløbig er det blevet ved snakken.

Så når det kniber med at få spillet til at flyde og point på kontoen, så koster det dyrt på bundlinjen, når Per Bjerregaard finder check-hæftet frem og køber nye spillere ind i et håb om bedre tider. For der er ikke sunde og lønsomme aktiviteter ved siden af fodbolden, der kan trække regnskabet i plus, når det går galt inden for kridtstregerne.

Det spændende bliver, om Brøndby virkelig går ud og køber dyrt ind inden transfervinduet smækker i, hvilket kan kaste en ny nedjustering af sig. Omvendt kan det være Brøndby får solgt ud af den dyre trup, hvilket vil medføre transferkroner i kassen, som kan afværge en ny nedjustering.

Sagen er nemlig den, at et salg betyder hele salgssummen i kassen her og nu, mens et indkøb betyder at lønudgifter og transfersum skal afskrives over det antal år, som kontrakten løber.

Det kan vise sig, at Brøndby kommer ud med et resultat i den gode ende af det udmeldte, da den alt for store trup formodentlig vil blive skåret til - med transferindtægter til følge.

Det store spørgsmål er, om det er rimeligt at kritisere Per Bjerregaard sønder og sammen efter dagens nedjustering, eller om han med rette kan henvise til tidligere regnskabsår, hvor transferindtægter har sikret klubben store overskud.

Mr. Brøndby vil formodentlig pege på, at man ikke med rette kan dømme strategien som en fiasko, ud fra et enkelt skuffende år, men istedet vurdere det samlede resultat og afkast over en 4-6 årig periode.