Bitcoin-netværket bruger snart mere strøm end hele Danmark

Produktionen af og handel med bitcoin bliver styret af et netværk af computere, som sluger strøm. Men i takt med, at prisen på den virtuelle valuta stiger, vokser strømforbruget også, og i dag bruger netværket næsten lige så meget strøm som hele Danmark.

Bitcoin-netværket bliver drevet af heftige computeranlæg fordelt over hele verden - og det sluger i øjeblikket mere elektricitet, end der bliver brugt i eksempelvis Irland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på verdens største virtuelle valuta har haft kurs mod skyerne i år, og forleden satte bitcoin nye rekorder, da prisen for én mønt for første gang passerede 10.000 dollar, svarende til ti gange mere, end den var værd i starten af året. Aktuelt er kursen 9.760 dollar, viser tal fra Coindesk.

Men mønten har en bagside: I tak med, at prisen stiger, bliver der nemlig brugt mere og mere strøm på at drive det netværk, der producerer nye bitcoins og behandler transaktioner med den virtuelle valuta.

I dag bruger bitcoin-netværket ifølge Digiconomist mere strøm end 19 europæiske lande. Bitcoin-netværkets strømforbrug lyder ifølge Digiconomist aktuelt på omkring 30,5 TWh, og selv om tallene er behæftet med en vis usikkerhed, er det markant stigning fra de knapt 25 TWh, netværket af computere brugte i starten af november, hvor prisen for én bitcoin lå på cirka 6.500 dollar.

Strømforbruget nærmer sig med hastige skridt de 33 TWh, der bliver brugt i hele Danmark.

Det nuværende forbrug af elektricitet svarer til, at hver eneste bitcoin-transaktion bruger næsten 300 KWh i strøm, eller samme mængde som 36.000 elkedler fyldt med vandt ville bruge, lyder beregningen i The Guardian.

Bitcoin-netværket håndterer ikke mere end 350.000 transaktioner om dagen, hvilket er pindemadder sammenlignet med eksempelvis Visa, som dagligt håndterer omkring 200 millioner transaktioner i deres to amerikanske datacentre. Her skulle ét af centrene eftersigende kun bruge omkring to procent af Bitcoin-netværkets strømforbrug.

Men hvorfor sluger bitcoin-netværket så meget strøm?

Det handler om måden, bitcoin er designet på.

I hjertet af bitcoin er blockchain-teknologioen, som sørger for, at alle handler med den virtuelle valuta bliver gemt i et digitalt bogholderi.

Det er et kæmpe netværk af computere, som står for at gemme og godkende alle bitcoin-transaktioner i det digitale bogholderi i en proces, der bliver kaldt »mining«. Samtidig er det også i den proces, at nye bitcoins bliver skabt - og guleroden for de computere, der driver netværket, er, at de bliver belønnet med de nye bitcoins, der bliver skabt.

Men mængden af bitcoins, der bliver skabt i processen, er fastsat til et bestemt antal hver tiende minut, og det betyder, at de mange computere skal slås om de nye bitcoins. Lettere simplificeret kæmper de mange computere om at sætte det sidste punktum i den ligning, der skaber nye mønter.

I dag er mange gået sammen i såkaldte »mining pools«, hvor man stiller sin computerkraft til rådighed i et fællesskab, der deles om de bitcoins, de skaber. Samtidig er der i flere lande bygget massive anlæg, der udelukkende er designet til at »mine« bitcoin og andre virtuelle valutaer. Det har skabt stor konkurrence om de mønter, der bliver skabt.

Når prisen på bitcoin samtidig stiger, bliver det endnu mere attraktivt at få fat i den fastsatte mængde af nye mønter.

Det betyder, at flere får lyst til at stille computerkraft til rådighed i håbet om at få bitcoins, og det gør konkurrencen endnu større.

Men de mange computere sluger enorme mængder strøm, og strømforbruget stiger derfor i takt med, at prisen på én mønt stiger.

Medmindre priskurven får et heftigt knæk, som vil mindske interessen for minedriften af bitcoin, går der ikke længe, inden bitcoin-netværket bruger mere strøm end hele Danmark.