Bitcoin buldrer afsted, som året lakker mod enden: »Det digitale guld« firedoblet i værdi i 2020

Som 2020 når sin afslutning, er Bitcoin på himmelflugt og kan måske snart tiltrække sig opmærksomhed fra et bredere publikum, siger ekspert.

Bare en enkelt Bitcoin er i skrivende stund 175.000 danske kroner værd, og snart kan den digitale valuta tiltrække sig opmærksomhed fra et bredere publikum, vurderer ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Det har været et ualmindeligt hektisk år for virksomheder og aktiemarkeder, der har været hårdt ramt, siden coronakrisen gjorde sit indtog i starten af det nye årti.

Men for kryptovalutaen Bitcoin, der handles online, er historien en helt anden. Som det herrens år 2020 lakker mod enden, er Bitcoin således firedoblet i værdi.

Kryptovalutaen steg fem procent i værdi på børsen i Hongkong onsdag. Det betyder, at en enkelt Bitcoin nu er 28.763 amerikanske dollar værd – svarende til 174.000 danske kroner.

Ifølge Vijay Ayyar, der er chef for forretningsudvikling i den finansielle virksomhed Luno i Singapore, skyldes det, at Bitcoin i højere grad ses som et alternativ til andre valutaer, man kan handle med.

»Bitcoin er nu et reelt alternativ,« siger han ifølge mediet Bloomberg.

Dermed fortsætter himmelflugten for Bitcoin, som af flere anses for at være en spekulativ valuta, mens den af andre betragtes som et værn mod inflation og dollarens svaghed.

Den stigende tiltro til Bitcoin som betalingsmiddel ses blandt andet hos e-handelstjenesten PayPal, der har lanceret en service, hvor kunder kan handle med kryptovaluta, ligesom tjenesten ifølge det engelske medie The Guardian har købt op mod 70 procent af alle nye Bitcoins.

Alternativ til guld

Bitcoin bliver desuden i stigende grad set som et alternativ til guld, der traditionelt er blevet betragtet som en af de mest sikre investeringer. Guldets værdi er imidlertid på tilbagetog, og efter at have ramt en rekordhøj værdi på mere end 2.000 dollar pr. ounce i august måned ligger værdien nu på 1.879 dollar pr. ounce.

Guld handles på gamle, engelske mål, hvor prisen fastsættes på et troy ounce, som svarer til ca. 31 gram guld.

Ifølge The Guardian vurderer en række analytikere, at Bitcoin kan udfordre guldet som investeringsmulighed i det kommende år.

Paolo Ardoino, der er teknologidirektør for kryptoselskabet Bitfinex, vurderer, at Bitcoin kommer til at tiltrække sig opmærksomhed fra et bredere publikum og ikke kun fra finansieringseksperter.

»Mens en voksende institutionel tilstedeværelse har været en del af fortællingen om den igangværende opblomstring, kommer vi måske til at en stigende interesse fra detailhandlere for Bitcoin som en form for digitalt guld,« siger han.