Billigere ferie i Norge og Sverige efter EU-nej

Især den norske krone falder oven på det britiske nej til EU, men det gør det dyrere for danske producenter at sælge deres varer i Skandinavien.

Sommerferien i Sverige eller Norge bliver billigere for danskerne, fordi den svenske og norske krone falder i værdi. Til gengæld bliver danske varer dyrere i de to nabolande. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Både Norge og Sverige får et økonomisk kys af de uønskede og bliver trukket med ned af det britiske nej til EU.

Fredag morgen ved 8-tiden var især den norske krone faldet betragteligt og lå nu lige så langt nede som den svenske, der i mange år har været den svageste af de tre skandinaviske valutaer. Både en norsk og en svensk krone kostede fredag morgen kun 0,78 danske kroner.

En lavere kurs på den norske og svenske kroner er gift for salget af danske varer til de to lande, fordi det gør danske varer dyrere. Til gengæld kan danske turister klappe i hænderne over udsigten til en billigere ferie - ligesom hvis de tager til Storbritannien, hvor pundet fredag morgen var dykket til den laveste værdi i 31 år.

Den norske krone var hen over natten dykket med 1,6 procent, mens den svenske krone faldt med 1,5 procent. Det skyldes, at ingen af de to valutaer er bundet til nogen af de store valutaer, sådan som den danske krone er hægtet på euroen.

Den svenske Riksbank har ifølge det svenske nyhedsbureau TT allerede meddelt, at den er parat til at gå ind med likviditet og statspapirer for at løsne for mulige flaskehalse på markedet, så det ikke ender med samme slags kollaps som efter Lehman Brothers-krakket i 2008, der udløste finanskrisen.