Bestyrelseskonge: Direktørernes vilde bonusfest er slut

N.E. Nielsen, advokat og bestyrelsesformand i virksomheder som Torm og Amagerbanken, tror, at de "amerikaniserede" bonus-ordninger hører fortiden til.

Læs mere
Fold sammen
Tidligere tiders galoperende aktiekurser har fået danske topdirektører til at stå i kø for at få skrevet aktieoptionsprogrammer ind i deres kontrakt. Ifølge den danske bestyrelseskonge N.E. Nielsen, ser tendensen ud til at fortsætte, dog på en langt mere kontrolleret facon fremover.

”Med det mener jeg, at ustyrlige aktiebonussystemer viger til fordel for de mere klassiske dyder, der er i at drive virksomhed på,” siger N. E. Nilsen, der mener den sunde fornuft er på vej tilbage, når det handler om topdirektørernes lønninger.

En rundspørge, Business foretog i går, viser, at en række af landets førende headhuntere forudsiger, at landets bestyrelser vil ændre på topchefernes lønkrav. Lønkrav, der blandt andet har betydet fyrstelige optionsprogrammer for nogle topchefer. Blandt andet for den tidligere direktør i Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, der kunne hæve en fyrstelig løn, ligesom han også havde en særdeles lukrativ aktieoptionsordning.

Og andre topchefer har også tjent millioner kroner på den måde, mens deres virksomheder har tabt millioner.

Men lige som Jørgen Worning, bestyrelsesformand i B&O, afviser N.E. Nilsen, at aktiebonusser helt forsvinder.

”Nej, men aktiebonussystemer kommer til at vige pladsen for en række nye måder at køre en organisation på. Den sunde fornuft kommer tilbage. Direktørerne bliver i stadig højere grad målt på at der rent faktisk kommer penge i kassen - og dermed vise, at virksomheden er sund og fornuftig. Og at virksomheden kan opdyrke nye markeder,” siger N.E. Nielsen.