Beskyldninger om manipulation med yen

Japan afviser store landes kritik af pengepolitikken.

Foto: YUYA SHINO

Der bliver lagt hårdt ud på de internationale valutamarkeder mandag morgen. Igen er det den japanske yen, som er i overskrifterne i markedet i takt med, at den japanske valuta fortsat svækkes. Beskyldninger om valutamanipulation er allerede på argendaen, hvilket dog afvises på det betemteste fra japansk side.

Euro koster mandag morgen 122,45 yen og 1,3450 dollar, mens dollar står i 91,05 yen. Fredag eftermiddag var de tilsvarende kurser 121,05 yen og 1,3440 dollar,mens der gik 90,65 yen på en dollar.

Det store skred i den japanske yen har fået de kinesiske valuta-myndigheder til at henvende sig til G20-nationerne for at plædere for et forbedret samarbejde for at undgå en direkte valutakrig.

- Der er et behov for bedre kommunikation og koordination på på globalt niveau blandt G-20, lød det lørdag fra stedfortrædende guvernør i Kinas centralbank, Yi Gang, i et interview med Bloomberg på World Economic Forum-mødet i Davos, Schweiz.

Svækkelse af den japanske yen har fået tyske og canadiske politikere til at blande sig i koret af kritikere af den japanske monetære politik. Men fra japansk side afvises en hver beskyldning om valutamanipulation.

Den japanske økonomiminister Akira Amari understregede på mødet i Davos, at den japanske politik har til formål at besejre deflation snarere end at svække yennen.

- Japan afviger absolut ikke fra globale standarder. Jeg kan ikke kommentere valutakurserne, da de bør fastsættes af markedet. Hvad vi gør, er at vi implementerer de vedtagne politikker, sagde Akira Amari ifølge Bloomberg News.

Det store skred i den japanske yen startede, da der blev udskrevet parlamentsvalg i november sidste år. Valget har bragt Shinzo Abe tilbage til magten, og den ny premierministers standpunkter for så vidt angår inflation og pengepolitik er velkendte. Det har medført en fordobling af inflationsmålet hos den japanske centralbank, samt stillet yderligere kraftige lemperser i udsigt.

Svækkelsen af yen er dog et tveægget sværd. For godt nok får den problemramte japanske eksportindustri et godt rygstød af den svagere yen, men det betyder samtidig en voldsom stigning i omkostningerne til den japanske energi-import.