Bernanke sendte Wall Street i gulvet

De amerikanske aktiemarkeder faldt kraftigt onsdag aften, efter at centralbankchef Ben Bernanke beskrev økonomien som "usædvanligt usikker".

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faldene kom til trods for stærke regnskaber fra storbankerne Morgan Stanley og Wells Fargo samt teknologigiganten Apple. Nasdaq Composite faldt 1,6 pct. til 2187, S&P500 lukkede 1,3 pct. lavere i 1070, mens Dow Jones faldt 1,1 pct. til 10.121.

Faldene startede, da Ben Bernanke kaldte de økonomiske fremtidsudsigter for usædvanligt usikre, men han indikerede dog samtidig, at der ikke er nogen øjeblikkelige tiltag på vej for at sikre økonomien. Yderligere fokuserede han på, hvordan centralbanken vil stramme pengepolitikken for at forhindre inflation.

I den amerikanske finanssektor kom Wells Fargo bedre end ventet ud af sit andet kvartal i forhold indtjeningen, mens indtægterne var på linje med analytikernes forventninger. Aktien lukkede uændret i 26,12 dollar. Selskabet bekræftede meldingerne fra forrige uges finansregnskaber om betydelige bedringer i kreditmarkedet. Banken konstaterede samtidig, at den fremsatte finansreform fra den amerikanske regering kommer til at få en negativ effekt på bankens forretningsmiljø.

Finanshuset Morgan Stanley kom også pænt ud af andet kvartal, hvor indtægterne var på niveau med forventningerne, mens driftsindtjeningen var bedre end ventet. Morgan Stanley-aktien steg massive 6,3 pct. til 26,8 dollar.

Den amerikanske teknologikoncern Apple var i tirsdagens eftermarked aktuel med sit forskudte regnskab for tredje kvartal. Aktien steg onsdag 0,9 pct. til 254,24 dollar. Apple leverede i forhold til såvel omsætning som indtjening bedre end ventet. Stærke fremtidsforventninger mindskede også frygten for et dyrt efterspil med antenneproblemerne i iPhone 4. Et tilfredsstillende salg af iPads, iPhones samt et fortsat stærkt salg af Mac-computere på blandt andet det asiatiske marked drev fremgangen.

Coca-Cola har også aflagt regnskab for andet kvartal, og læskedrikgiganten overgik analytikernes forventninger med indtjeningen, men skuffede en anelse på det samlede salg. Aktien lukkede 1,6 pct. højere i 54,08 dollar.

Det amerikanske datalagringsselskab EMC fordoblede salget i forhold til forrige kvartal og hævede salgs- og indtjeningsforventningerne for 2010 til den øvre ende af intervallet. Aktien faldt 3,8 pct. til 19,48 dollar. EMC har ifølge analytikerne vist god evne til at profitere af den seneste tids fremgang i IT-sektoren. Fremgangen i IT-sektoren er bl.a. drevet af virksomhedernes udskiftninger af forældede IT-systemer samt datalagringsteknologi.

Kobber- og guldproducenten Freeport Mcmoran steg 2,7 pct. til 66,06 dollar, efter at mineselskabets indtjening steg 2,5 pct. i regnskabet for andet kvartal, hvilket skete på baggrund af lavere skatter og højere omsætning som følge af fortsat stigende priser.

Af øvrige regnskaber var medicinalkoncernen Abbott Laboratories samt værkstøjskoncernen Black & Decker også ude med tilfredsstillende tal for andet kvartal.

Yahoo var blandt de få selskaber, der skuffede med sit regnskab onsdag, da selskabet skabte bekymringer om manglende evne til at vokse på linje med konkurrenterne. Yahoo lukkede 8,5 pct. lavere i 13,91 dollar.

RB-Børsen