Bekymringer vandt igen over aktie-optimisme

De amerikanske aktiemarkeder vendte rundt på en tallerken, da investorerne gik fra at handle aktierne betydeligt højere til at handle aktierne betydeligt lavere kort inden markedernes lukketid.

I eftermarkedet fortsatte aktierne med at tabe terræn. Det skete på nyheden om, at realkreditselskabet American Home Mortgage Investment er tæt på at blive erklæret insolvent, hvilket fik investorerne til igen at se røde lamper lyse i forbindelse med kreditmarkedet og det sekundære amerikanske lånemarked.

S&P 500 lukkede 1,3 pct. lavere i 1455, mens Dow Jones Industrial lukkede 1,1 pct. lavere i 13.212. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 1,4 pct. lavere i 2546.

- Alt der taler for højere renter og værre kreditforhold er noget, som vil tage luften ud af aktiemarkedet, udtalte chefinvestor i Ancora Advisors, Denis Amato, til Bloomberg News. Den korte fremgang, som markedet oplevede, var kun gjort muligt af en mindskelse af kreditbekymringerne, men de er nu tilbage i fuld fokus tirsdag, udtalte investoren.

Aktierne i kreditselskabet American Home Mortgage Investment faldt tirsdag 90 pct., da selskabet kunne oplyse af den finansielle grundlag stort set var smuldret væk, efter at kreditorerne havde hevet stikket ud til selskabet. Dertil findes en lang række store investeringsbanker såsom UBS, Bear Stearns og JPMorgan, som altså ikke længere vil stille kapital til rådighed for selskabet. Flere af storbankerne har også bedt om at få betalt eksisterende lån tilbage.

Den amerikanske bilgigant General Motors overraskede ellers positivt i regnskabet for andet kvartal. General Motors fik vendt rundt til et overskud på 891 mio. dollar, sammenlignet med et tab på 3,4 mia. dollar i samme kvartal i fjor. Finansieringsaktiviteterne General Motors Acceptance Corp (GMAC) er kommet under hårdt pres fra dårlige betalere med store billån. GM har nu solgt 51 pct. af GMAC til en privat investeringsfond, og har selv beholdt den resterende andel. Japanske Toyota er dog i førersædet med hensyn til solgte biler globalt, og har dermed skubbet GM ned som nummer to. Aktierne lukkede 0,2 pct. lavere i 32,4 dollar i det sure marked, efter at have været oppe med over syv procent tidligere på dagen.

Den amerikanske soft- og hardwarekoncern Sun Microsystems lukkede 4,3 pct. højere i 5,1 dollar i det sure marked. Selskabet aflagde mandag efter markedernes lukketid et bedre end ventet regnskab for andet kvartal.

Fødevaredetailkæden Whole Foods Markets, som er komponent i Nasdaq 100 indekset, præsenterede tirsdag efter markedernes lukketid et fald i indtjeningen i andet kvartal, men tallet oversteg analytikernes forventninger markant. Aktien lukkede 0,7 pct. højere i den ordinære handel, men steg yderligere 8,6 pct. i eftermarkedet til 40,2 dollar.

Nyhedskoncernen Dow Jones, som blandt andet står bag den anerkendte erhvervsavis The Wall Street Journal, steg markant på nyheden om, at Bancroft familien, som ejer 32 pct. af selskabet, nu støtter op om et salg af virksomheden til News Corp, som er ejet af Rupert Murdoch. Aktierne i Dow Jones steg over 11 pct. til 57,4 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lå onsdag morgen kort inden lukketid 2 pct. lavere i 16.902.

RB-Børsen