Begrænset fremgang på ugens sidste aktiedag

Det blev til en begrænset men positiv afslutning på ugen for det danske C20-indeks, som endte 0,7 pct. højere i 292,9. fredag.

Læs mere
Fold sammen
I ugensløb er indekset steget 4,7 pct. Fredagen var præget af en række regnskaber fra Skandinavien og USA. I C20-regi var det bankerne som gjorde sig mest bemærket. Danske Bank og Nordea faldt, mens Jyske Bank fortsatte sin optur efter torsdagens positive regnskabsmeddelelse.

Sydbank sænkede anbefalingen af Novozymes-aktien til "undervægt" fra "neutral", efter at Novozymes er faldet 8,8 pct. i et ellers stigende marked. Der er derfor en betydelig usikkerhed forbundet med halvårsregnskabet, vurderer aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank. Novozymes steg 3,5 pct. til 432,5 kr., mens Danisco blev løftet 3,7 pct. til kurs 219,8.

"Det er vores vurdering, at der er betydelig usikkerhed frem mod halvårsregnskabet den 13. august 2009. Vi nedjusterer, derfor vores anbefaling på Novozymes fra "Neutral" til "Undervægt" og anbefaler investorer at eksponere sig i Danisco, der er betydeligt mere attraktivt prisfastsat," skrev Rune Majlund Dahl.

Han vurderede, at Novozymes stærke position på det amerikanske marked gør, at de bliver ekstra hårdt ramt, når producenterne af bioethanol er økonomisk pressede.

Swedbankens baltiske eventyr betød tab
På den finansielle front var der flere nyhedsaktuelle momenter. Mest aktuelt for de danske banker var svenske Swedbank, som var aktuel med tal for andet kvartal.

Her blev det offentliggjort, at bankens eksponering i Baltikum var årsag til et kæmpe lånetab. På den anden side af Atlanten var Citigroup og Bank of America aktuelle med regnskabstal, hvor Citigroup's indtjeningen og indtægterne var lidt bedre end ventet, hvorimod Bank of America oplevede fald i overskuddet.

Danske Bank faldt 0,3 pct. til 92,5 kr., mens Nordea lukkede 0,5 pct. lavere i 42,7 kr. Det sker efter en uge med voldsomme stigninger i banksektoren. Jyske Bank fortsatte hvor den slap torsdag og lukkede 4,6 pct. højere i 170 kr.

DSV endte 1,9 pct. højere i kurs 66,3, efter at Nordea i en morgenkommentar fredag kaldte DSV-aktien attraktiv, fordi den er faldet med 16 pct. siden maj, mens konkurrenten Kuehne + Nagel kun er faldet 2 pct. i samme periode. Forklaringen på denne forskel ligger ifølge Nordea i, at der i efteråret blev stillet spørgsmålstegn ved DSVs finansielle styrke, men eftersom DSV har lavet en emission, er denne usikkerhed ikke mere tilstede.

Desuden taler prissætningen af aktierne i de to konkurrerende selskaber for, at man køber DSV-aktien, eftersom DSV handles på et P/E-niveau i 2010 på 10,2 for, mens Kuehne + Nagel handles til 19,3. Samtidig fastholdt JPMorgan sin "Overvægt" anbefaling af DSV, mens Kuehne + Nagel får sænket sin anbefaling til "Undervægt" fra "Neutral".

Genmab steg 0,3 pct. til kurs 188,5, efter at Sydbank kaldte aktiens nuværende kurs for attraktiv og samtidig fastholdt sin købsanbefaling. Derudover vurderede banken, at der vil komme en positiv nyhedsstrøm fra selskabet i de kommende måneder. De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) ophævede torsdag sit påbud om en delvis afbrydelse af de kliniske studier med Genmabs mulige cancermedikament zalutumumab (HuMax-EGFr), hvilket medfører at studierne nu kan fortsætte. RB-Børsen