Bavarian går mod strømmen på børsen

C20-indekset åbner 0,9 pct. lavere i 464,5 efter fredagens lukkedag. Novo Nordisk er med til at begrænse C20-faldet. Fredagens sure internationale stemning efterfølges mandag af moderate fald. Bavarian Nordic går mod strømmen efter godt nyt fra amerikanske Dendreon.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Fokus er på finans- og råvarerelaterede aktier, efter at Kina hæver reservekravene og Australien vil øge skatten for mineselskaber. Weekendens lån til Grækenland var ventet, så effekt er begrænset, udtaler aktiehandler Martin Munk fra Jyske Bank til RB-Børsen.

Bavarian Nordic stiger betydeligt med 5,1 pct. til kurs 277,8. Den amerikanske konkurrent Dendreon har fået FDAs godkendelse af Provange mod prostatakræft. En kilde tæt på markedet oplyser, at prisen på Provenge fra Dendreon overrasker positivt. Det er blevet aftalt med FDA, at prisen bliver på 93.000 dollar årligt for en behandling, hvor markedet tidligere havde regnet med 60.000 dollar årligt. Ifølge kilden har Bavarian tidligere oplyst, at selskabet for Prostvac ventede en pris på 50.000 dollar. Det afføder selvfølgelig forhåbninger om, at Bavarian kan få en langt højere pris.

D/S Norden falder 1,7 pct. til kurs 254,4, mens FLSmidth taber 1,4 pct. til kurs 419,7. Australien vil indføre en ekstra skat for mineselskaberne fra 2012, hvilket har ramt råvareaktierne i Asien. BHP Billiton faldt 3,7 pct., mens Rio Tinto har tabt 5,6 pct. på børsen i Australien. D/S Norden og FLSmidth har mineselskaberne som kunder. Mineselskaberne har tidligere advaret om, at ekstra skatten vil mindske efterspørgslen og investeringerne.

A.P. Møller - Mærsk falder 0,9 pct. til kurs 46.930. Den kinesiske APM Terminal-konkurrent Cosco Pacific faldt fredag 8,3 pct. og yderligere 0,9 pct. mandag til 10,56 HKdollar, efter at selskabet har annonceret en aktieemission. Cosco Pacific vil bruge en del af provenuet til at købe APM Terminals andel i Yantian havne i Sydkina. A.P. Møller - Mærsk offentliggjorde torsdag aftalen om salget til Cosco Pacific. Merrill Lynch-analytiker Mandy Qu sænker sin anbefaling på Cosco Pacific til "underperform" fra "neutral". Analytikeren ser ikke værdiskabelse for Cosco Pacific's opkøb af havnedelen.

Torm falder 4,1 pct. til kurs 58. Tankrederiet er ved at knække over grundet intern og ekstern uro, som kan få virksomheden til at knække over. Seks topchefer har forladt selskabet og ventes at deltage i et konkurrerende rederi, skriver Jyllands-Posten.

Novo Nordisk fortsætter sin markante fremgang, og aktien stiger 1,3 pct. til kurs 465,9 efter torsdagens stigning på 3,7 pct. Novo Nordisk er steget over 25 pct. over de seneste tre måneder.

Carlsberg åbner 0,1 pct. lavere i kurs 454,8. Den danske bryggerigigant har budt på en større aktiepost i det kinesiske bryggeri Chongqing Brewery Co, oplyser det kinesiske bryggeri. Carlsberg ejer 17,5 procent af aktierne i Chongqing Brewery, og bryggeriet har nu muligheden for at øge sin andel til knap 30 pct. Verdens største bryggerigruppe Anheuser-Busch InBev og en række andre bryggerier har også budt på aktieposten.