Barsk børsdag for italienske banker

For de italienske banker blev mandag en hård dag med kursfald og beskæmmende talstærk repræsentation på den uheldige side i opgørelsen over største fald og stigninger i det fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600.

Politisk krise bekymrer i Italien, hvor tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconis støtter truer med vælte koalitionsregeringen, hvis Berlusconi nægtes plads i Senatet på grund af en dom for skattesvindel.

Banco Popolare Societa Cooperative faldt 4,2 pct., Banca Popolare dell'Emilia Romagna faldt 4,6 pct., og Unicredit faldt 4,0 pct. Mediobanca (-3,4 pct.), Unione di Banca Italiane (-3,8 pct.) og Banca Monte dei Paschi di Siena (-3,5 pct.) var andre italienske bankaktier præsenteret blandt de 10 mest dårligst præsterende aktier i Europa mandag.

Også bunden af indekset var præget af Berlusconi - her sluttede hans tv-selskab, Mediaset, med et kursfald på 6,3 pct.

På sektorniveau lå finansaktierne i bunden af Stoxx 600 med et fald på 0,6 pct., mens det samlede Stoxx 600 faldt 0,1 pct.

Faldet afspejler et fald på 0,1 pct. for det franske CAC 40 og en stigning på 0,2 pct. for tyske DAX. Det italienske FTSE MIB faldt 2,1 pct., og London var lukket på grund af helligdag.

Toppen af det europæiske aktieindeks præges af en større tysk telefonhandel, som sendte aktierne i hollandske Koninklijke KPN og Telefonica Deutschland til tops. KPN opnået tilsagn fra sin mindretalsaktionær, America Movil, til salg af KPN's tyske selskab til Telefonica. Reaktionen blev kursstigninger på henholdsvis 3,0 pct. og 2,9 pct. til det hollandske og tyske selskab. Det ligeledes tyske teleselskab Freenet følger i slipstrømmen med en kursstigning på 2,0 pct.

Med i toppen var også danske FLSmidth med et løft på 1,8 pct. til 326,60 kr. og den finske konkurrent, Outotec, der steg 2,2 pct.