"Bare en korrektion"

Indtil videre er der "bare" tale om en korrektion på aktiemarkedet; også set i lyset af udviklingen de seneste 10 år. Hvis markedet finder sine ben at stå på inden for en måned eller to, behøver den korrektion slet ikke være negativ.

Sådan lyder budskabet fra cheføkonom Carsten Valgreen fra Danske Bank.

"Det her er meget mere en kredit,- og obligationskrise, og her er den ret usædvanlig. De problematiske amerikanske lån, Subprime, er ikke eneste årsag. Det har også meget at gøre med, at vi har set en række meget komplekse finansielle instrumenter og produkter og meget stor risikovillighed de seneste år. Investorer har ikke givet deres investeringer et grundigt eftersyn," siger han til Business.dk og tilføjer:

"Og det er en meget farlig cocktail. Nu ser vi så en risikoaversion, hvor ingen køber, hvad de ikke forstår, hvor alle forsøger at geare ned, hvor mange forsøger at finde døren samtidig."

Samtidig er der ifølge Valgreen opstået en generel mistiilid til de såkaldte rating agencies, der har været med til at rate de nye produkter. Mange spørger i dag, om man kan stole på dem, om markedet overhovedet fungerer.

"Aktiemarkedet er en reflektion af den udvikling," pointerer Valgreen.

Han mener, at man bedst kan sammenligne situationen med 1998 og krisen i Long Term Capital Management (LTCM)

Hedgefonden LTCM specialiserede sig i kortsigtet valutaspekulation og var ved at gå fallit i september 1998 pga. fejlspekulationer i Rusland. De potentielle negative effekter på de finansielle markeder, fik den amerikanske centralbank til aktivt at opfordre til en løsning. LTCM blev herefter overtaget af andre private finansielle virksomheder.

"Tre måneder senere kunne man stort se ikke se en effekt på aktiemarkedet," konstaterer cheføkonomen.

Se kursgraf: "Udvikling i C20 indekset og S&P 500 de seneste 10 år"