Bankuro ramte sydeuropæiske aktier

Frygt for flere store tab i den spanske banksektor fik mandag investorerne i Europa til at holde brandudsalg af aktier i spanske, italienske og portugisiske banker.

Læs mere
Fold sammen
Det var nyheden om, at andelen af dårlige lån stiger i de spanske banker, der satte en skræk i markedet, og nabolandenes finansielle institutioner mærkede også salgspresset.

Ifølge den spanske centralbank steg andelen af dårlige lån i landet til 11,6 pct. i juni fra 11,2 pct. i maj, og der er nu lån for i alt 176,4 mia. euro, hvor det er tvivlsomt, om bankerne kan regne med at få sine penge igen.

Det Europa-brede Stoxx 600-indeks faldt 0,5 pct., og den største tilbagegang var i banksektorens underindeks, der dykkede 1,9 pct.

Bankia, en af Spaniens største banker, førte an i nedturen med et kursdyk på 6,3 pct., men også Unicredit, Banco Sabadell, Caixabank og Intesa Sanpaolo var hårdt ramt med fald på over 4 pct.

Danmark lyste til gengæld op med stigninger på henholdsvis 2,2 pct. og 0,9 pct. til Jyske Bank og Sydbank - de bedste to bankaktier i Stoxx 600.

Råvaresektoren var også underdrejet med fald på over 2 pct. til blandt andre Arcelormittal, Anglo American og Glencore Xstrata. Sektoren var blandt andet presset af et fald i kobberprisen, og ifølge nyhedsbureauet Reuters er der rygter om, at sidstnævnte må nedskrive for op mod 7 mia. dollar (39 mia. kr.) i de aktiver, der kom fra Xstrata i de to selskabers fusion.

I toppen af Stoxx 600 var det en række britiske aktier, der lagde sig øverst, heriblandt Rightmove, Debenhams og Thomas Cook.

Generelt så mange markedsdeltagere med nervøsitet frem mod onsdagens referat fra julis pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank. Centralbanken fastholdt sit opkøbsprogram ved mødet, men mange venter, at det vil blive nedtrappet til september, og det kan referatet give yderligere indikationer om.