Bankpakke II/ugebrev: Historisk gave til bankerne

Læs mere
Fold sammen
Bankpakke II er historisk "gave" med næsten gratis kapital i form af skatteyderkroner ift. de underliggende risici til bankerne. Det konkluderer Aktieugebrevet i en særudgave , der samtidig anbefaler "Stærkt Køb" af Danske Bank

- De statslige kapitalindskud er grundlæggende lån, der skal forrentes og tilbagebetales. Parterne lægger vægt på, at staten opnår et afkast, der svarer til den risiko, staten påføres ved at stille kapital til rådighed.

Sådan står der i hovedteksten i Bankpakke II, som efter Aktieugebrevets vurdering er Danmarks-historien største foræring til en branche, hvoraf mange står på randen til at blive nødlidende på grund af flere års unødig udlånsfest og gearing af kapitalgrundlaget. Med pakken kan især Danske Bank ånde lettet op, og vi vurderer, at bankaktierne baseret på denne pakke skal sendes markant i vejret.

- Vi er ikke det mindste i tvivl om, at private såvel som professionelle investorer vil se oplægget til en hjælpepakke som en ren foræring, som tillige overgår deres vildeste fantasi om, hvad staten ville gå med til. Indskud af ansvarlig kapital til en rente på 10 pct. kan netop ikke hente på det internationale lånemarked, da de professionelle investorer slet ikke vil påtage sig den slags risici for en sådan rente. Hvis ATP herhjemme vælger at deltage som investor i pakken, vil vi se det som udtryk for at please det politiske system og Nationalbanken, skriver Aktieugebrevet.

Ugebrevet mener at bankpakke II handler om at "holde hånden under især Danske Bank".

- Det bliver antageligt her hovedparten af de 100 mia. kr. eventuelt skal lægges. Og nu tilkommer gevinsten Danske Bank-aktionærerne på bekostning af skatteyderne, skønner Aktieugebrevet, der vurderer, at Danske Dank-aktien fra morgenstunden mandag tordner frem, selvom den allerede er steget ca. 30 pct.. siden politikerne luftede deres hensigter med Bankpakke II.

- Der tilføres et så stort ansvarligt lån, at polstringen i det enkelte institut mod fremtidige tab er tilstrækkelig stor til at skabe luft i udlånspolitikken. Som udgangspunkt vil det derfor være et krav, at alle deltagende kreditinstitutter efter kapitalindskuddet skal have en kernekapitalprocent på mindst 12, hedder det i aftaleteksten.

- Denne formulering må få bankdirektørerne til at klappe i deres små hænder, fordi de blot betyder, at de nu får en buffer til at klare de enorme udlånstab, som står forude og venter, lyder det fra ugebrevet..

Der er ingen grund til at tro, at alle de svage banker vil begynde at låne mere ud.

- De vil krybe i ly og glæde sig over, staten er trådt til som en ædel redningsmand, som ikke tager sig særligt betalt for det, konkluderer ugebrevet.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )