»Bankerne vil aldrig sige, at aktiemarkederne står foran en længere nedtur«

Nedturen på aktiemarkedet skyldes ikke kortsigtede spekulanter, og der heller ikke mange tegn på, at den bliver så kortvarig, som mange bankøkonomer beskriver. Det skriver Morten W. Langer fra Aktieugebrevet.

Hvis man ikke kun kigger på aktiemarkederne, er det ikke vanskeligt at få øje på, at der er et eller andet helt galt, skriver Morten W. Langer fra Aktieugebrevet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankøkonomer: Ha’ is i maven, nedturen skyldes kortsigtede spekulanter. Nej, nej og atter nej. Danske bankstrateger har de seneste dage enten udtalt sig mod bedrevidende, eller også kender de ikke noget til sammenhængen mellem aktivmarkeder og aktiemarkedet. Uden at skulle nævne navne skal det her fastslås, at bankaktiestrateger altid siger, at en nedtur på aktiemarkedet er meget midlertidig, og at man ikke skal sælge sine aktier. Det får de penge for at sige. Bankerne vil aldrig, gentager aldrig, sige at aktiemarkederne står foran en længere nedtur. Så skulle de nemlig også anbefale, at danskerne sælger alle deres aktier i investeringsforeningernes aktieafdelinger. Og det ønsker bankerne naturligvis ikke, fordi de så ville gå glip af milliarder i indtjening.


Morten W. Langer, chefredaktør, AktieUgebrevet

»Hvis man ikke kun kigger på aktiemarkederne, er det ikke vanskeligt at få øje på, at der er et eller andet helt galt. «


Bankøkonomer: Aktiemarkedet er præget af ferie, hvilket giver tynd likviditet, og spekulanterne styrer nedturen. Ja, det kunne godt være rigtigt, hvis alle andre aktivmarkeder opførte sig helt normalt. Men det er bare ikke tilfældet. Hvis man ikke kun kigger på aktiemarkederne, er det ikke vanskeligt at få øje på, at der er et eller andet helt galt. Oliepriserne er ved at nå historiske lavpunkter, det samme er forskellige råvarepriser, obligationsrenterne dykker, og det amerikanske halvlederindeks er for flere uger siden skiftet til en langsigtet nedtrend. Og hvad er sandsynligheden for, at aktiemarkederne også denne gang når nye højder: glem det.

Men hvad så? fortsætter nedturen: Hvis vi skal tage de optimistiske briller på, så ser vi for os en positiv korrektion snart. Bevægelsen ned har været meget, meget kraftig – uhyggelig kraftig. Det afspejler naturligvis, at investorerne nu skruer markant ned for deres risikotagning. Vi antager, at mange professionelle investorer de seneste måneder allerede har skruet markant ned for risikoen. Og de er næppe parate til at gå på indkøb lige foreløbig. Hvis man ser på aktiemarkederne i det store perspektiv, er den seneste uges kursfald et blip, og det kan meget let ligge kursfald på 30-40 % forude de kommende måneder. Men igen - hvis vi tager optimistbrillerne på, så ser vi mulighed for at markederne igen vil søge op mod de psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit for amerikanske S&P 500 og tyske DAX. Men der er langt op, og så heldige bliver vi nok ikke. Under alle omstændigheder ser vi en positiv korrektion på 4-5 % som en oplagt mulighed for at sælge ud. Men det samme vil alle andre gøre.

 

Hold øje med hvad de udenlandske finanshuse gør: Uanset om vi vil erkende det eller ej, så har de udenlandske finanshuse fingeren langt mere på pulsen end de danske banker. Vi har de seneste 3-4 uger påpeget, at de udenlandske finanshuse var gigantiske nettosælgere i danske aktier. Det plejer at være et forvarsel om en efterfølgende nedtur på aktiemarkederne. Det kom også til at holde stik denne gang. Vi vil holde nøje øje med handelsmønsteret blandt de udenlandske finanshuse. Er vi ud fra denne målestok ved at nå bunden? Nej. De udenlandske finanshuse nettosolgte danske aktier for 417 mio. kr. fredag, og for 1,2 mia. kr. de seneste uge. Er nettosalget fra udlandet så ved at aftage? Nej, tværtimod.

Og hvad gør vi så i AktieUgebrevets porteføljer: Vi har set advarselssignalerne et stykke tid, og har derfor haft en forsigtig og defensiv investeringsstrategi et stykke tid. Mens dansk C20 indeks i denne uge faldt 6 % tilbage, gik vores Pensionsportefølje 1 % frem i samlet afkast. Stigningen skyldes vores afdækning af investeringen i danske aktier, med blandt andet 40 % i shortpositioner og 20 % af kapitalen i guldrelaterede poster. Det er muligt at vi kortsigtet skruer lidt op for risikotagningen. Men det er også klart, at den seneste uges udvikling på aktiemarkedet indvarsler en helt ny historie. Det er ikke længere tid til at holde hovedet under armen, lukke øjnene og blot håbe på, at det hele kører op igen til nye højder. Læs også aktiestrategianalysen i denne udgave.

Vi har nogle få gode bud på gode køb: Da udbud-efterspørgselsforhold tæller ganske meget i det aktuelle marked, har vi kigget lidt på de udenlandske finanshuses nettokøb. Man kan spørge: har de overhovedet købt op i danske aktier, mens de har været ganske betydelige nettosælgere? Svaret er ja: blandt andet har de været aktive nettokøbere i Lundbeck, A.P. Møller-Mærsk, Jyske Bank og DS Norden. Tre af disse aktier ligger i AktieUgebrevets Basisportefølje, som gik frem med 2,5 % i den forløbne uge.

Prøv AktieUgebrevet 3 uger gratis