Bankerne førte an i solidt aktiefald

Danske Bank og B&O fik bank på børsen efter deres halvårsregnskaber.

Det var ingen glad børsdag på fondsbørsen i København, Nasdaq OMX Nordic. Foto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Den sure stemning blandt de danske aktier blev tirsdag eftermiddag forstærket i takt med, at også de europæiske aktiemarkeder trak længere ned i negativt terræn. C20-indekset med de mest handlede, danske aktier lukkede 1,4 pct. lavere i 318,56.

Danske Bank faldt tilbage på sit regnskab for andet kvartal, men generelt var bankaktierne pressede i den europæiske handel. FLSmidth gik mod strømmen, efter at finanshuset Standard & Poors hævede sit kursmål på aktien. Blandt sidepapirerne solgte investorerne kraftigt ud af Bang & Olusen i kølvandet efter en skuffende præsentation af helsårsregnskabet.

»Vi er forbi bunden«

Aktierne i Danske Bank lukkede tirsdag 2,1 pct. lavere i kurs 115,8. Danske Banks renteindtægter skuffede i regnskabet for andet kvartal, men blev modsvaret af en lille positiv overraskelse for gebyrindtægterne. Handelsindtægterne steg voldsomt i andet kvartal til 4,9 mia. kr. fra 2,2 mia. kr. for samme kvartal i fjor. I første kvartal lå handelsindtægterne på solide 7,48 mia. kr. Nedskrivningerne på dårlige lån steg til 6,5 mia. kr. i andet kvartal til samlet 14,5 mia. kr. for første halvår, hvor der her kun var ventet 14,3 mia. kr. Det blev kun til vage meldinger om helåret 2009. Danske Bank skrev, at andet halvår af 2009 især vil afhænge af udviklingen i makroøkonomien og kapitalmarkederne.

»Jeg var lettet efter regnskabet fra Danske Bank. Det er en lettelse med posten tab på dårlige lån, og at vi nu har set to kvartaler med fremgang efter det grimme fjerde kvartal i 2008. Vi ser fremad, og regnskabet øger troen på, at vi er forbi bunden og dermed det værste af krisen,« vurderede chefrådgiver Michael Borre fra Nordea over for RB-Børsen.

B&O dykkede 9,6 procent

Nordea selv lukkede 5,4 pct. lavere i kurs 47,8. Danske Bank noterede i regnskabet, at koncernen har en »vis bekymring« for, at recessionen i Sverige og Finland kun lige er begyndt.

Bang & Olufsen lukkede 9,6 pct. lavere i kurs 45,2 efter sit årsregnskab. Bang & Olufsen kom ud af regnskabsåret 2008/09 en anelse dårligere end ventet med et underskud på 523 mio. kr. før skat mod analytikernes forventninger om et underskud på 510 mio. kr. Omsætningen var ligeledes en tand lavere end ventet. Generelt for 2009/10 venter ledelsen en lidt lavere omsætning end de oprindelig udmeldte 3,2 mia. kr. og et nulresultat.

FLSmidth steg 0,8 pct. til kurs 247, efter at aktien fik hævet sit kursmål hos finanshuset Standard & Poor's til 280 kr. fra 225 kr. pr. aktie. Samtidig fik FLSmidth-aktien gentaget sin købsanbefaling.Novo Nordisk lukkede 0,3 pct. lavere i kurs 305, efter at investeringsbanken Sal Oppenheim sænkede sin anbefaling på aktien til Neutral fra Køb. Den sænkede anbefaling kommer som reaktion på Victoza-problematikken, hvor FDA endnu ikke har taget beslutning om, hvorvidt den ny GLP-1 variant kan godkendes eller om der skal indsendes ny ansøgning med nye data.

Carlsberg lukkede 1,7 pct. lavere i kurs 378,5, efter at der tirsdag kom triste tal for den russiske økonomi. Foreløbige tal viste et fald i BNP-væksten på 10,9 pct. i andet kvartal på årsbasis sammenlignet med etfald på 9,8 pct. i første kvartal. Analytikerne havde ventet et mindre fald i væksten på 10,2 pct. i andet kvartal. Rusland er det vigtigste marked for Carlsberg.

RB-Børsen