Banker, Vestas og GN i søgelyset på fondsbørsen

Bankerne får ekstra opmærksomhed efter regnskabet fra norske DnB Nor. Vestas får opmærksomhed efter en positiv Danske Bank-anbefaling. GN Store Nord er også i fokus med frasalg af en distributionsenhed til storkunden Amplifon.

C20-indekset ligger 0,1 pct. lavere i 279,65 efter moderate fald i omegnen af 0,5 pct. hos de europæiske fondsbørser.

Danske Bank falder 0,3 pct. til 86,5, mens Nordea taber 0,8 pct. til kurs 39,6. Den norske storbank DnB Nor, som falder 2,8 pct., har aflagt regnskab for andet kvartal, hvor overskuddet før skat var svagere end ventet. Rente- og gebyr-indtægterne ligger på linje med forventningerne, mens handelsindtægterne er lavere end ventet. Yderligere er tabene lidt højere end ventet. Alt i alt et lidt svagt regnskab. DnB Nors nedskrivningsprognose for 2009 bliver fastholdt på 8-10 mia. nkr.

Nedskrivningerne ventes fortsat at stige yderligere til 10-12 mia. nkr. i 2010. DnB Nor vurderer, at nedskrivningerne vil være høje de kommende kvartaler. Storbanken skriver, at den er foran i tidsplanen for omkostningsreduktionsplanen.

- Jeg ser regnskabet fra DnB Nor for at være svagt negativt, vurderer seniorrådgiver Nils Lundsby fra Nordea over for RB-Børsen.

Nordirske Northern Bank, som Danske Bank købte i 2005, lukker fem filialer i de kommende måneder. Baggrunden er ændrede markedsforhold.

Vestas, som åbner 0,7 pct. højere i kurs 373,5, får hævet sin anbefaling til "Køb" fra "Akkumuler", hvilket har afsæt i markedets dystre forventninger til Vestas.

- Risiko-/afkastprofilen er igen blevet positiv, da aktiemarkedet nu indregner en betydelig nedjustering og et worst case-scenarie for 2009. Vi har tillid til, at Vestas' resultat vil slå konsensusforventningen for 2009. Hvis Vestas annoncerer to store kontrakter i USA, har selskabet en fair chance for at nå sin guidance, skriver analytikerne, der venter et "ret stærkt" andet kvartal og mange amerikanske ordrer mellem tredje kvartal og første halvår 2010. Danske Equities ændrer ikke ved estimaterne.

Den indiske Vestas-konkurrent annoncerer en stor rammeaftale på 224 MW med EUFER, som er et joint venture mellem Enel og Union Fenosa.

GN Store Nord stiger 1,0 pct. til kurs 21,0, efter at høreapparatselskabet øger samarbejdet med italienske Amplifon. GN meddelte torsdag aften, at GN Resound sælger sine detailaktiviteter i Belgien til Amplifon for 104 mio. kr. Samtidig har GN Resound og Amplifon indgået aftale om at udbygge deres mangeårige leveringsaftale og øge aktiviteterne. Aftalen ventes at blive endeligt lukket i slutningen af juli.

Amplifon er verdens største distributør af høreapparater, og de tre største kunder er Siemens, Sonova og GN Resound. I samme ombæring skriver GN Store Nord, at forventningerne til helåret er uændret. GN Resound har i 2008 solgt sine britiske aktiviteter, Ultravox Holdings, til Amplifon.

A.P. Møller - Mærsk åbner 0,4 pct. højere i kurs 28.600. Neptune Orient Lines (NOL) og ikke mindst dets containerrederi APL tvivler på, at det vil være muligt at indføre de ratestigninger på 40 fods containere mellem Asien og USA på 500 dollar fra 10. august, som sammenslutningen Transpacific Stabilization Agreement (TSA) ellers har meldt ud. Det skriver shippingavisen Lloyd's List.

RB-Børsen