Banker trak op, renter trak ned

På trods af en dårlige dag for den vægtige Novo-aktie endte C20 alligevel i plus.

Læs mere
Fold sammen

C20-indekset blev mandag løftet med 0,15 pct. til 513,85 - og det endda på trods af, at blyklodsen Novo Nordisk trak indekset nedad med et fald på 0,5 pct.

Men en række andre tunge aktier som eksempelvis Danske Bank og Mærsk hjalp til med at sørge for en samlet opadgående retning. Generelt var banksektoren i stærk medvind, og udover Danske Bank var der også stigninger til Jyske Bank og Nordea, efter at verdens centralbankchefer har givet et skub i den rigtige retning med en aftale om at lempe og udskyde kravene til bankernes likviditetsberedskab - krav, der indgår i det kommende Basel III-regelsæt.

Herhjemme betød det løft til Danske Bank på 2,1 pct. til 107,70 kr. og et plus på 2,2 pct. til 169,20 kr. til Jyske Bank, mens Nordea steg med 0,5 pct. til 56,50 kr.

Vestas har været en af investorernes klare favoritter i begyndelsen af det nye år, og samtidig hentede selskabet en forlængelse af en stor serviceaftale i USA på tre år omfattende 121 styk V82-1,65 MW-møller. Vestas steg med 6,8 pct. til 36,70 kr.

Høreapparatproducenten William Demant var hele dagen at finde i den mere tunge ende af C20-indekset. Investorerne er defensive i forhold til aktien, indtil selskabet får lanceret sin nye familie af høreapparater i højprissegmentet i løbet af januar. Aktien faldt med 0,7 pct. til 490 kr. - og kun indgrediensproducenten Chr. Hansen faldt mere med et dyk på 0,9 pct. til 182,90 kr.

SAS fik en stigning på 6,1 pct. til 7,80 kr. SAS er kommet godt ind i det nye år med fire dages stigninger i rap, efter at de overenskomstforhandlingerne i slutningen af 2012. sikrede nyt liv til det pressede flyselskab.

Udsvingene på det danske obligationsmarked var uhyre begrænsede i mandagens handel, hvor renten på den 10-årige, danske statsobligation maksimalt fik svinget sig op på en bevægelse på 3 basispoint.

Samlet lukkede den toneangivende rente 2 basispoint lavere i 1,57 pct., efter at den amerikanske budgetaftale formåede at løfte renterne pænt i sidste uge. Helt tilsvarende var bevægelsen i den tyske ækvivalent, der lukkede med et rentefald på 2 basispoint i 1,52 pct.

Fraværet af væsentlige nøgletal var med til at gøre mandagen ganske stilfærdig.

Eneste betydningsfulde nøgletal var for producentpriserne i november i eurozonen, der helt som ventet faldt med 0,2 pct. efter en stigning på 0,1 pct. måneden før.

Fra USA var der ingen nøgletal på programmet mandag, men den politiske uro lurer dog fortsat. Inden for to måneder skal Kongressen tage reel stilling til den finanspolitiske afgrund - igen.

Der kommer rentemeldingen fra Den Europæiske Centralbank torsdag, hvor langt størstedelen af økonomerne indtil nu venter en fastholdelse af refirenten på 0,75 pct. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.