Banker skal droppe optioner og udbytte

Bankerne må hverken udbetale udbytte eller aflønne med optioner, hvis de vil ind under statsgarantien. Det er dog ren politik uden effekt i den virkelige verden, vurderer professor.

Statsgarantien til landets banker gælder kun, hvis de lover at droppe enhver tanke om optioner, tilbagekøbsprogrammer og udbyttebetaling i to år. Bankerne skal i stedet konsolidere sig, så de står bedre rustet til næste krise, lyder argumentet. Det er ren politik med marginal betydning for bankerne og deres aktionærer, vurderer professor Steen Thomsen fra Handelshøjskolen i København.

- Isoleret set har det ikke gjort den store forskel, om ledelsen har fået optioner eller ej. Den del af aftalen har derfor mere symbolsk betydning og skal gøre ordningen mere spiselig for vælgerne, siger Steen Thomsen.

Især i Roskilde Bank har det vakt forargelse, at bankens ledelse tjente stort på aktieoptioner, mens den kørte banken i sænk. Derfor ser politikerne stemmer i en ordning, hvor skatteyderne ikke risikerer at skulle betale regningen for banker, der har frådset med optionsordninger.

Det samme er tilfældet med udbyttebetalinger og bankernes tilbagekøb af egne aktier. Der er tale om to metoder til at betale overskud, som bankerne ikke selv har brug for, tilbage til aktionærerne. Begge dele er bandlyst i de kommende år, og igen vurderer professoren, at det mest handler om politik, da betingelsen ikke vil ændre bankernes adfærd i praksis.

- Det er også en symbolsk betingelse. Bankerne har for lidt kapital, så det vil være hul i hovedet at udbetale noget til aktionærerne lige nu, siger Steen Thomsen.

Ved at forbyde både aktieoptioner, udbytter og tilbagekøbsprogrammer kan det ved første øjekast se ud, som om politikerne blander sig i, hvordan private driver deres virksomhed, men sådan forholder det sig ikke.

- Umiddelbart er der ikke noget forkert i det. Institutterne kan selv vælge, om de vil underkaste sig vilkårene, der gør det muligt at komme ind under statsgarantien, siger professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Steen Rønsholdt. Statsgarantien gælder kun banker i Det Private Beredskab, hvor det er frivilligt at være med.