Banker: Husholdningerne fortsat velpolstrede

Læs mere
Fold sammen
Selvom husholdningernes finansielle formue faldt med 65 mia. kr. i 3. kvartal af 2008, er danskernes privatøkonomi overordnet set på niveau med de glade opsvingsdage tre år tidligere. Det skriver to banker i kommentarer til Nationalbankens tal.

Privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank konstaterer i sin udlægning af tallene, at det hovedsaglig er fald i aktiekurserne, der er skyld i det store fald.

- På trods af det, er husholdningerne dog stadig ganske velpolstrede. Selv uden boligerne er hver dansker fra vugge til grav i gennemsnit god for 190.000 kroner, når man bruger de nye tal, skriver han.

Dog peger han på det forbehold, at en stor del af den formue er bundet i pensionsopsparinger.

Milliardtabet i tredje kvartal kan få konsekvenser for den enkelte dansker, advarer Sydbank.

- Som set af ovenstående bliver der i øjeblikket skåret kraftigt i de danske familiers økonomiske "fedtlag". Det i sig selv øger sandsynligheden for, at flere familier risikerer at komme i økonomisk uføre over de kommende år, skriver banken i en kommentar til tallene, der dog ikke er præget af sortsyn.

- Som udgangspunkt er danskerne dog stadig velpolstrede. En gennemsnitlig nettoformue - altså boligformuen, den finansielle formue og pensionsformuen fratrukket hele gældsposten - beløber sig i øjeblikket til cirka 700.000 kroner pr. dansker, hedder det.

Samtidig anfører Sydbank, at den samlede nettoformue - inklusive bolig - per dansker trods krisen er på niveau med sidste halvdel af 2005, hvor den økonomiske optur var i fuld gang.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )