Banker: ECB-rygter giver højt humør på markederne

Rygtet om, at Den Europæiske Centralbank, ECB, er klar til at pumpe op mod 1.100 mia. euro ud på markederne i 2015 og 2016, har løftet humøret på de finansielle markeder.

Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men nu afventer investorerne så, hvad centralbankchef Mario Draghi beslutter sig for at gøre, når ECB senere torsdag offentliggør, hvordan man vil få væksten op i eurozonen.

- Markederne synes i relativt godt humør her til morgen, hvor stemningen dog vil bære præg af en "vent og se" tilgang forud for ECB's rentemelding 13.45, samt det nok endnu mere væsentlige efterfølgende pressemøde 14.30, hvor QE-beslutningen (kvantitative lempelser, red.) højst sandsynligt vil blive offentliggjort, skriver Nordea i en kommentar.

Banken understreger dog, at det endelige forslag fra ECB endnu ikke kendes.

- Vi forventer, at centralbanken annoncerer en udvidelse af sit opkøbsprogram til også at omfatte statsobligationer og investment grade-virksomhedsobligationer. Programmet ventes at blive i størrelsesordenen 750 mia. euro, skriver Nordea.

- Generelt venter vi et troværdigt program, som øger tilliden til, at centralbankens inflationsmålsætning nås på et eller andet tidspunkt, lyder det i kommentaren.

I Jyske Bank forventer man, at ECB vil annoncere kvantitative lempelser for 500-700 mia. euro.

- Men vi kunne dog sagtens forestille os, at ECB i stedet vil operere med et fast månedligt opkøb (på mindst 40 mia. euro, hvoraf statsobligationer udgør hovedparten), så omfanget løbende kan tilpasses i takt med udviklingen i inflationsudsigterne, skriver bankens seniorøkonom Niels Rønholt i en kommentar.

- Vi venter, at ECB køber bredt op i eurolandenes obligationsmarkeder fordelt ud fra ECB's kapitalnøgle. Vi tror dog kun, at ECB vil købe i investment grade-segmentet og dermed udelade Grækenland og Cypern, skriver han.

Renten på den toneangivende danske statsobligation har bevæget sig væk fra bundniveau, mens renten på den tiårige amerikanske T-bond er steget fra 1,80 pct. til 1,89 pct. torsdag morgen.