Banker: Den værste uro er ved at lægge sig

At ECB fjerner 13,4 mia. euro fra pengemarkedet tolker flere banker som et lille tegn på, at problemerne på kreditmarkedet er aftagende. Men cheføkonom hos Sydbank, Jakob Graven, understreger, at tingene kan blusse op igen. Opdateret 11.48

Også Danske Bank tolker ECB´s manøvre positivt.

"Indtil videre ser det ud som om, at markederne ikke er så meget i panik som i fredags, og at efterspørgslen efter likviditet ikke er så høj, som den har været," siger senioranalytiker i Danske Bank Niels-Henrik Sørensen til RB-Børsen.

Jacob Graven fra Sydbank ligger på linje med sin kollega fra Holmens Kanal.

”Foreløbig ser det ud til at den værste uro er ved at lægge sig og man klapper hesten en lille smule. Men det kan selvfølgelig blusse op igen. Ingen kan afvise at det blusser op påny,” siger Jakob Graven, cheføkonom i Sydbank til Business.dk.

Hvor længe skal bankerne egentlig bruge på at finde ud af, om de er eksponerede mod problemerne på subprime-markedet? Kan man sige det sådan, at hvis der var store banker med store problemer, så var det meldt ud til markedet nu?

”Man skal huske på, at subprime-lånene for en dels vedkommende er sovset ind i meget komplicerede finansielle produkter. Så det er svært at gennemskue for bankerne, hvor meget og i hvilken grad man er eksponeret mod subprimelånene,” siger Jakob Graven.

”Dertil skal det siges, at man må gå ud fra, at store finanshuse bør have styr på hvilke produkter de er eksponeret i mod, selvom de er avancerede, så det bør de kunne få styr på deres risici og eventuelle tab relativt hurtigt,” siger Jakob Graven.

”En anden ting kan være, at over tid så er der flere af de endelige låntagere, altså boligejerne i USA, der ikke kan betale. Det kan ingen sige noget fornuftigt og præcist om, hvorvidt det bliver værre, end det er i dag,” siger Jakob Graven til Business.dk.