Banker-aktier i topform

C20-indekset åbner 2,2 pct. højere i 260,46, efter at C20 torsdag gik enegang med en stigning på godt 1 pct. Banksektoren er i fokus, efter at Bank of America har fået lovning på statsstøtte.

Læs mere
Fold sammen
Den positive europæiske stemning bliver understøttet af gode salgstal fra den hollandske detailkoncern Ahold.

- Den gode stemning er understøttet af aftenens fremgang i USA og nattens stigninger i Asien. Yderligere er banksektoren hjulpet af den statslige støttemelding til Bank of America, udtaler chefrådgiver Claus Paaske Larsen fra Nordea til RB-Børsen.

Nordea, som har været ekstra hårdt ramt den seneste uge, kommer godt fra start med en stigning på 4,3 pct. til kurs 34,2. Danske Bank stiger 2,5 pct. til kurs 61,8. Bank of America har fredag morgen fået lovning på hjælp fra regeringen. Den vil investere 20 mia. dollar i banken samt garanterer værdier for 118 mia. dollar, hvilket skal hjælpe Bank of America med at absorbere den opkøbte og krakelerede investeringsbank Merrill Lynch.

Danske Bank får lidt ekstra opmærksomhed med sine irske aktiviteter, idet Anglo Irish Bank er blevet nationaliseret for at forhindre et kollaps af den tredjestørste bank i Irland. Var banken blevet erklæret insolvent havde regeringen stået tilbage med forpligtigelser for 100 mia. pund, efter at den irske regering sidste år garanterede for alle udlån hos irske banker.

Vestas stiger 5,3 pct. til krus 316. Et nyt vindmølleboom er på vej. Kommunerne har ifølge KL afsat arealer til rejsning af nye vindmøller i 2010 og 2011, så mængden af vindmøllestrøm vil blive øget med 30 pct. Der skal rejses 400-450 kæmpevindmøller inde på land med en samlet kapacitet på 900 megawatt. Det vil være nok til at dække en halv million danske husstandes samlede årlige elforbrug, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Novo Nordisk åbner 1,2 pct. højere i kurs 297. Novo Nordisk har indgået endnu en udviklings- og licensaftale med det irske biotekselskab Merrion. Som den første aftale med Merrion retter også denne sig mod udvikling af orale diabetesbekæmpelsesmidler med Marrions teknologi kaldet Gipet. Samtidig investerer Novo Nordisk i en aktiepost i Merrion på 300.000 aktier til 3 euro stykket.

GN Store Nord stiger 1,5,8 pct. til kurs 13,3. GN-konkurrenten Plantronics nedjusterede natten til torsdag sine forventninger til tredje kvartal, hvilket havde afsæt i et svagt salg af headsets. Plantronics-aktien tabte torsdag 6 pct.

ALK Abello åbner 2,2 pct. højere i kurs 555. ALK Abello fik torsdag efter lukketid regnskab fra den franske konkurrent Stallergenes, som viser en vækst på 16 pct. i 2008, hvilket er på linje med analytikernes estimater. Det noterer aktieanalytiker Peter Bertram Andersen fra Jyske Bank. Til gengæld skuffer estimatet fra den franske koncern, der blot ser en vækst på 8-10 pct. i indeværende år.

Vestjysk Bank stiger 1,4 pct. til kurs 75. I dag ryger en hotelejendom i Nyropsgade på en af landets største tvangsauktioner. Vestjysk Bank har pant i ejendomme, og dermed kan banken komme til at skulle udbyde ind i pantet for at minimere sit tab.

RB-Børsen