Banker: Aktiefald er blot kortvarig nedtur

Så er tiden kommet, hvor investorerne kraftigt bør overveje at skille sig af med de mest risikable aktier. Gårsdagens kursfald er næppe kortvarigt, vurderer Aktieugebrevet. Storbanker er dog ikke enige i den udlægning.

- Aftenens dramatiske styrtdyk på det amerikanske aktiemarked er med stor sandsynlighed ikke en kortvarig korrektion, og det anbefales derfor, at investeringsgraden nedbringes, skriver Aktieugebrevet.

Det er udviklingen på det sekundære lånemarked i USA, som investorerne er nervøse for. Det sekundære lånemarked eller de såkaldte subprime lån dækker over boliglån i USA, der er typisk er ydet til kunder, hvis kreditværdighed ikke rækker til et almindeligt lån.

At det er en længerevarende nedtur er bankerne imidlertid ikke enige i. For om nogle uger er aktierne tilbage på rette spor. Det mener aktiestrateg i Danske Bank Morten Kongshaug.

- Det vi oplever nu, er kun en korrektion og ikke en recession. Aktiemarkedet kommer igen om nogle uger, men indtil da er det lidt usikkert. Men vi har fortsat tiltro til markedet, siger han til RB-Børsen.

Han mener, at det er en overdrevet bekymring på det amerikanske kreditområder, der nu får aktierne til at falde.

- Vi har set lignende tilfælde nogle gange i løbet af året, og markedet er kommet igen hver gang. Og det har længe været vores vurdering, at der skulle komme en korrektion af markedet på baggrund af det amerikanske boligmarked. Men vi mener, at folk skal have is i maven, hvis man har en tidshorisont på 12 måneder. Og hvis vi kigger ind i 2008, ender markedet på et plus, siger Morten Kongshaug.

Det kan den skandinaviske storbank Nordea tilslutte sig

- Dette er ikke starten på en ny global nedtur for aktier, men der er tale om en midlertidig korrektion i markedet, der kan tage fra alt mellem få dage til flere uger. Vi mener ikke, at de fundamentale forhold i markedet har ændret sig markant, bortset fra at der tages lidt risiko ud af markedet på udsigten til fortsat usikkerhed, skriver Nordea i en markedskommentar.

Banken konstaterer, at en høj oliepris - den lå på et tidspunkt over 77 dollar pr. tønde torsdag - kombineret med svage amerikanske nøgletal satte kursfaldet i gang.

(RB-Børsen)