Bankaktier tager revanche

2009 har indtil nu været hårdt plaget af fyringer, nedjusteringer og andre panderynkende nyheder. Men hvordan har det danske aktiemarked reageret på de mange triste nyheder?

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Ord som massefyringer, aktiedyk og betalingsstandsninger har i årets første uger braget gennem avisspalterne. 2009 har indtil nu været et år, hvor virksomhederne står i kø med den ene nedjustering efter den anden. Og meget tyder på, at det næppe vil stoppe i det næste års tid.

Men hvilke aktier har fået de hidsigste lussinger på Fondsbørsen, og hvilke har trodset den negative stemning og guffet endnu mere værdi i sig?

Sydbank er indtil nu årets duks i C20-indekset. Bankaktien har siden nytår høstet en gevinst på næsten 23 procent. Aktien blev i fredags handlet til knap 79 kroner.

Det er dog ikke alene Sydbank-aktien, der så småt begynder at blive fedet op. Også Danske Bank-aktien er steget i årets første uger. Dog er det kun blevet til lidt over 12 procent siden nytår. Aktien lå i fredags i kurs 58 og er derfor den tredje mest stigende aktie i C20-indekset siden årets start.

Genmab tager andenpladsen med en stigning på 17 procent. Selskabet blev i den britiske avis The Independent nævnt som en mulig opkøbsmulighed for GlaxoSmithKline.

Nordea fik smæk
Dog er det ikke alle bankaktier, der har haft rosenrøde dage på Fondsbørsen.

Den dansk/svenske bank Nordea har fået massive tæsk af investorerne. Aktien er sendt ned med over 12 procent og bliver derfor stemplet som årets dårligste C20-investering indtil nu.

William Demant og FLSmidth ligger også i bunden med fald på cirka otte procent.

Bonusbanken er topduks
Hvis man tager de store briller på, så er det Bonusbanken, der for alvor er blevet pustet i vejret.

Aktien er steget med hele 115 procent siden nytår, men til gengæld er værdien også raslet ned, siden finanskrisen bed sig fast sidste år. I fredags havde aktien en værdi på en lille krone.

Prisen som årets danske aktieflop tager Land & Leisure. Selskabet, der formidler udlejning af ferieboliger, har mistet næsten 37 procent af dets værdi siden starten af året. Aktien blev i fredags handlet til lidt under en flad enkrone.