Bankaktier leder pæn fremgang

De danske aktier er i fremgang mandag morgen efter en pæn afslutning på fredagens amerikanske handel og pæne væksttal fra Kina.

Fortsat risikovillighed fremprovokeret af den amerikanske centralbanks løfter om at fortsætte de kvantitative lempelser på et uændret niveau frem til september understøtter udviklingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: niels ahlmann olesen

Kinas bruttonationalprodukt voksede med 7,5 pct. i andet kvartal sammenlignet med samme periode sidste år - helt som ventet blandt økonomerne ifølge Bloomberg News.

C20 Cap-indekset stiger med 0,6 pct. til 588,35 efter omkring 10 minutters handel. Kun én ud af 20 aktier falder.

Fortsat risikovillighed fremprovokeret af den amerikanske centralbanks løfter om at fortsætte de kvantitative lempelser på et uændret niveau frem til september understøtter udviklingen.

- Den generelle risikovillighed i aktiemarkedet fortsætter inspireret af, at Fed vil fortsætte sine stimuli uændret frem til september. Der har været frygt for, at nedtrapningen ville starte allerede tidligere, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Nordea og Danske Bank er i medvind fra start efter regnskabet fra den svenske kollega SEB, der leverede et større overskud end ventet i andet kvartal.

SEB hentede et nettoresultat på 3790 mio. skr., mens analytikerne havde ventet et plus på 3197 mio. skr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt.

Bankens danske forretning fik i første halvår et driftsoverskud (EBIT) på 759 mio. skr. (663 mio. danske kr.). I samme periode sidste år havde banken et overskud på 793 mio. skr. (664 mio. danske kr.). En svag markedsudvikling i SEB's danske livsforsikring trækker ned, mens bankens erhvervsaktiviteter og Wealth Management klarede sig bedre, noterer banken i regnskabet.

Nordea stiger med 1,3 pct. til 67,80 kr. fra start, og er dermed kun overgået af Danske Bank, der løftes med 1,4 pct. til 102,40 kr.

Der er ligeledes rampelys til A.P. Møller - Mærsk, efter at fragtraterne på de vigtige ruter mellem Asien og Europa på ny faldt i ugen, der sluttede i fredags. Raterne faldt med 4,2 pct. - eller 56 dollar - per tyvefodscontainer, teu, til 1290 dollar per teu. Det var anden uge i træk med fald i raterne, efter at det lykkedes for rederierne at presse en større ratestigning igennem med effekt fra den 1. juli.

Dermed er raterne fortsat 26 pct. under niveauet på samme tidspunkt sidste år, og flere af de store rederier, herunder Mærsks af slagsen, Maersk Line, har derfor også allerede varslet nye ratestigninger med effekt fra den 1. august.

Investorerne virker dog ikke til at være synderligt bekymrede over udviklingen, og Mærsks B-aktie stiger med 0,5 pct. til 44.360 kr. fra start.

Vagt- og sikkerhedsselskabet G4S er i modvind for femte børsdag i træk efter spekulationer om en eventuel aktieemission blandt selskabets storaktionærer. Ifølge den britiske avis The Sunday Times er G4S' nye administrerende direktør, Ashley Almanza, i fuld gang med at undersøge mulighederne for at styrke selskabets position, og i den forbindelse er en kapitalforhøjelse gennem udstedelse af nye aktier en af mulighederne.

- Aktionærerne er blevet hørt angående en emission. Jeg vil lave en fuld gennemgang af forretningen og se på de forskellige muligheder, og der er mange muligheder. Jeg har ikke signaleret hverken det ene eller det andet, siger Ashley Almanza ifølge The Sunday Times.

G4S var presset af sagen om eventuel prisfusk i forbindelse med kontrakter på elektroniske fodlænker i sidste uge, og mandag morgen fortsætter den negative trend for aktien, der falder med 1,2 pct. til 17,79 kr. i den tidlige handel.

DSV-aktionærer kan skæve til Schweiz, hvor konkurrenten Kuehne + Nagel har leveret regnskab for andet kvartal, hvor toplinjen skuffede analytikernes forventninger, mens driften var stort set som ventet.

Kuehne + Nagel leverede en omsætning på 4,3 mia sfr. i andet kvartal mod ventet 4,4 mia sfr. ifølge Bloomberg News. Driftsresultatet (EBIT) landede på 197 mio. sfr. mod analytikernes forventning om et plus på 196 mio. sfr.

DSV-aktien stiger med 0,2 pct. til 148,70 kr.

I bunden af C20 Cap-indekset befinder de defensive papirer Novozymes og Lundbeck sig. Novozymes stiger med 0,1 pct. til 199,20 kr., mens Lundbeck falder med 0,5 pct.

/ritzau/FINANS