Back to business

Ugen der gik i erhvervslivet fra 8. januar til 12. januar.

Fnidder i topledelsen

Der er lidt »dette-hus-er-ikke-stort-nok-til-os-begge« over ledelseskokset hos det statslige energiselskab DONG. Op til børsnoteringen om et halvt års tid valgte IR-chefen Michael Steen-Knudsen pludselig og overraskende - også for DONG-ledelsen - at gå og smække med døren. Udadtil betonede Michael Steen-Knudsen ganske vist, at han ikke smækkede med døren, men hvis begrundelsen med, at han ikke kunne få en medarbejder fra en anden afdeling i DONG overført til sin investor relations-afdeling er sand, så er det en skuffet og frustreret mand, der forlader DONG. Og så er det måske godt, at det trods alt sker i så god tid inden børsnoteringen, som bliver den største i Danmark nogensinde. DONG overvinder nok tabet af Michael Steen-Knudsen. Mere interessant er det, om ledelsesfnidderet dækker over andre og langt større problemer øverst oppe i gastårnet i DONG. Og interessant er det også, at der pludselig dukkede en stærk, ung superleder op ved siden af topchefen Anders Eldrup. Nemlig den mand, som Steen-Knudsen har haft sit slagsmål med, chefudvikler Jakob »Barylen« Poulsen.

Hold kæft-bolsjer

Det kan nok være, at der er lagt op til en historisk konfron­tation, når finalen ved de nuværende overenskomstaftaler skal spilles. Både erhvervsminister Bendt Bendtsen og tidligere forbrugerminister Lars Barfoed advarer lønmodtagerne om ikke at spille med musklerne og kræve mere end godt er, hvis Dronningens og fædrelandets samlede økonomi skal kunne magte det. Barfoed lagde endda op til, at der skal kunne skæres i dagpengene, hvis de ledige ikke finder arbejde tidsnok. Det fik Venstre-løven Claus Hjort Frederiksen til at rejse sin manke og venligt - så venligt som Hjort Frederiksen kan sådan noget - bede sine venner hos de Konservative om at »holde kæft.« Efterfølgende fik det så tidligere konservative ministerkoryfæer som blandt andet Palle Simonsen til at karakte­risere de stærke i Venstre-toppen som værende alt for sarte. Og i hvert fald langt mere sarte end Venstre-ministrene var dengang de Konservative og statsminister Poul Schlüter sad forrest på kareten. Signalforvirringen fik så i øvrigt endnu en tak, da LOs formand Hans Jensen sagde, at lønmodtagerne skulle have 10.000 kroner mere i lønningsposen. Regner man lidt på det, viser det sig, at Hans Jensens opfordring til sine mange medlemmer - rent løn-kontantmæssigt - er at holde lidt igen. En lønstigning i omegnen af tre procent kunne næppe udtrykkes bedre af arbejdsgiverne.

Slingrekurs

Godt at de 300 meter lange og kæmpemæssige containerskibe fra Maersk Line ikke svupper rundt i danske farvande. En kaptajn på et Mærsk-skib, Maersk Durham, blev snuppet med en promille på 1,88. Jamen, kunne førstestyrmanden så ikke bare tage over, kunne man spørge? Men eftersom han havde en promille på 1,1, var det ikke meget bedre. Godt nok er de store megaskibe udstyret med avancerede styremekanismer, men det er at foretrække, at der også er et klart menneskeligt øje på farten. Det skal siges, at de fleste danske rederier har en nul-alkoholpolitik på skibene.

Så du røgen?

En world-wide nyhed ramte mig i denne uge. Uden at jeg selv opdagede det. Jeg måtte have kløgtige og betydeligt mere teknisk-kyndige end undertegnede til at fortælle mig, hvad der helt konkret er så fantastisk revolutionerende ved den nye iPhone, som Apples topchef Steve Jobs præsenterede som et stuuuurt nummer i denne uge i San Francisco. Så vidt jeg har forstået, er det en telefon, som kan spille musik og tage billeder. Okay, den har vist en pæn stor motor (otte gigabyte). Men er det ikke bare kommunikationsproducentens svar på en Hummer-bil?

Ebber aktiefesten ud?

Set over en rigtig lang periode kører aktier op ned. I de seneste tre-fire år har aktierne kun kendt én vej, nemlig opad. Og en række aktieeksperter vurderer, at aktiefesten fortsætter ind i 2007. Det går forrygende, ikke bare i Danmark men i store dele af verden, og børsselskaberne tjener penge som aldrig før. Men der ER en slange i det paradis. Mener i hvert fald den erfarne aktieekspert, underdirektør Malene Nørgaard fra LD Markets - et datterselskab i dyrtidsfonden LD. Aktiespillet kan være et lykkehjulsspil, hvor man ikke rigtig ved, hvor man lander, når man har gjort sine indsatser. Malene Nørgaard har ikke kolde, hårde facts til at underbygge sin frygt for en nedtur. Skal man tolke hendes udmelding her i Berlingske Business i denne uge bruger hun - sikkert udover de mange nøgletal - også sin almindelige sunde fornuft. Og den siger hende: Be careful out there. Og sund fornuft er som bekendt ikke nogen dårlig egenskab at være i besiddelse af.

Bunkebryllup

Pensionsbranchen er blevet en fed branche. Og måske også for fed. I hvert fald lægger pensionsbranchens største aktør, ATP, op til en større konsolidering i branchen. Direktør Lars Rohde mener, at der vil kunne spares rigtig, rigtig, rigtig mange penge ved at fusionere nogle af de mange pensionshuse i Danmark. Og hvad der spares er jo selvfølgelig godt for pensionsopsparerne. Der skal da nok komme et par småfusioner og samarbejdsaftaler, men nogen større konsolidering er svær at tro på- og kan være svær at få igennem. Det vil nemlig resultere i færre selskaber, og dermed færre pensionsdirektører, investeringschefer, ydelseschefer m.fl. Og hvem overflødiggør sig selv?

Korsvejstanker

DSB står ved en korsvej, hvor de næste måneder kan blive afgørende for statsselskabets fremtid. Taber DSB nemlig det store Kystbane-udbud - som er tognettet på begge sider af Øresund - så kan krisen for alvor komme til at kradse hos DSB. Statsselskabet kæmper mod andre europæiske aktører, men har også en europæisk storebror ved sin side, nemlig det skotske selskab First Group, som er DSBs back-up på at få kystbanen i hus. Samtidig står DSB siden i sommer uden en permanent topchef. Søren Eriksen er konstitueret som administrerende direktør, men jo længere tid, der går, desto mindre må Søren Eriksens chancer for at overtage topposten i DSB være. Set ude fra virker det mærkeligt, at DSB-bestyrelsen endnu ikke har kunnet beslutte sig for, hvem der skal stå i spidsen i de næste par års udfordrende topjob i DSB. Endelig er der også stadig usikkerheden om de nye IC4-tog fra Italien, som er forsinket i mere end tre år. Men det er måske ikke længere spørgsmålet, hvorNÅR disse tog kommer ud at køre, men OM de overhovedet kommer ud af køre - i Danmark.

Oprydder og afrydder

TDC's nye topchef Jens Alder fortsætter sin slankning og trimning af landets størse telefonselskab. I denne uge røg Kim Frimer ud. Han var chef for det store område, TDC-totalløsninger. Og var på et tidspunkt også et godt bud på en afløser for den tidligere topchef Henning Dyremose. Alder og Frimer var uenige om strategien i TDC, forlød det. Det er usikkert, om der skal findes en afløser for Kim Frimer. Foreløbig har Jens Alder besluttet, at han godt kan klare det job ved siden af jobbet som koncernchef i TDC. Jens Alder har på få måneder taget et opgør med mange af sin forgængers dispositioner. I dag er Henning Dyremose bestyrelsesformand i TDC - måske kan Jens Alder også klare det job ved siden af sine andre gøremål i TDC.