Av av - regnskabssæson æder dit aktieafkast

Efter måneder med rekordkurser på aktiemarkederne, har flere af C20-selskaberne ikke leveret kvartalsresultater, der kan leve op til de høje forventninger. Ifølge Sydbank er der grund til forsigtighed.

Læs mere
Fold sammen

Lad det være sagt med det samme. 2015 har indtil videre været et forrygende aktieår, hvor der er blevet sat den ene kursrekord efter den anden, og hvor fondsbørsens ledende C20 Cap-indeks for første gang er brudt igennem indeks 1000.

Men, hverken træer eller aktiekurser vokser som bekendt ind i himlen. Og kigger man isoleret på de seneste ugers regnskabssæson for landets største selskaber, så er der blevet høvlet lidt af årets rekordgevinster.

Og danske C20-aktier er ifølge Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz stadig relativt dyrt prissat. Derfor er der grund til forsigtighed, advarer han.

»Som investor skal man nok til at være ret selektiv i sin udvælgelse af danske aktier,« siger han til TV2 Finans.

Som business.dk skrev i sidste uge, viser tal fra handelsplatformen Nordnet, at 10 af landets C20-selskaber oplevede aktiefald på selve regnskabsdagen. Syv af C20-aktierne steg. Mens Mærsk B-aktien stort set ikke rykkede sig ud af flækken, da koncernchef Nils Smedegaard Andersen præsenterede sine kvartalsresultater onsdag i sidste uge.

Samlet set er C20 Cap-indekset faldet knap tre procent, siden Tryg leverede en skuffende start på regnskabssæsonen den 10. april. Det betyder også, at indekset igen har bevæget sig under den symbolske indeksgrænse på 1000.

Hos Sydbank sidder Bjørn Schwarz også og nærstuderer aktiekursernes bevægelser i løbet af de seneste uger, og ifølge ham er udviklingen ikke helt uventet.

»De er gået en smule sukkerkolde, efter de kraftige stigninger, vi så i første kvartal,« siger Bjørn Schwarz, der er aktieanalysechef hos Sydbank og fortsætter:

»Der har ikke været brændstof til yderligere stigninger.«

Han understreger dog, at kvartalsregnskaberne generelt set viser, at C20-selskaberne er i fin form. Mange af dem har formået at effektivisere sig til yderligere fremgang i indjeningen.

Så når investorerne alligevel har reageret med at sende aktierne ned, er det et udtryk for, at forventninger - og dermed aktiekurserne - er pumpet meget højt op.

»Nu skal de fortsat levere gode resultater de kommende kvartaler for at retfærdiggøre den høje prisfastsættelse. Og hvis vi begynder at se flere svaghedstegn fra amerikansk og især kinesisk økonomi, så kan det give nogle bump på vejen.« siger Bjørn Schwarz.