Australsk dollar i svageste niveau i syv måneder

Den australske dollar handles fredag eftermiddag i det svageste niveau mod den amerikanske valuta i syv måneder. De seneste dages fald i prisen på jernmalm, en af de Australiens vigtige eksportvarer, er med til at presse landets valuta.

- Usikkerhed om råvarepriserne ser ud til at være hovedårsagen til presset på den australske dollar i det tynde feriemarked. Særligt har jernmalmspriserne været ramt de seneste dage på forventninger om dæmpet efterspørgsel til næste år, siger Michael Workman, cheføkonom hos Commonwealth Bank of Australia, ifølge The Australian Business Review.

Fredag ved 14-tiden ligger den australske dollar svækket i 0,7175 dollar - af den amerikanske slags - og kursen er over de seneste ti dage faldet fra niveauet 0,75 dollar.

I det juletynde valutamarked fortsætter presset endvidere på det britiske pund, der over for den amerikanske valuta svækkes til 1,2260 dollar fra 1,2283 dollar torsdag aften. Fredag er det i øvrigt præcist et halvt år siden, at briterne stemte for at forlade EU.

Før afstemningsresultatet skulle der 1,48 dollar til at købe et pund, og udover svækkelsen af valutakursen konstaterer cheføkonom Frank Øland fra Landbrug & Fødevarer, at den britiske økonomi har klaret sig fint efter afstemningen.

- Når brexit ikke har haft mere alvorlige konsekvenser, så skyldes det, at der reelt ikke er sket noget endnu. Her et halvt år efter afstemningen er forhandlingerne om brexit endnu ikke kommet i gang. Theresa May har efter sigende en plan for forhandlingerne, men hun er ikke meget for at fortælle om den, skriver Frank Øland i en kommentar.

I krydset mellem euro og dollar har udsvingene fredag været meget begrænsede. Tidligt på eftermiddagen koster den fælleseuropæiske valuta 1,0453 dollar mod et niveau på 1,0480 dollar torsdag eftermiddag.