Auriga og Vestas bedst til arbejdskapital

Kemivirksomheden Auriga og vindmøllevirksomheden Vestas har over de seneste fire år - takket være en tidlig og målrettet indsats - været bedst blandt Danmarks 100 største virksomheder til at få reduceret arbejdskapitalen.

Vestas siden 2010 har mindsket sin arbejdskapital med over 7 mia. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Auriga har nedbragt arbejdskapitalen fra 50 til 34,6 procent af omsætningen, mens Vestas har nedbragt arbejdskapitalen fra 32,4 til 20 procent af omsætningen. Det betyder, at Vestas siden 2010 har mindsket sin arbejdskapital med over 7 mia. kroner. 

Alt i alt har Danmarks store virksomheder mindsket deres arbejdskapital fra 11,4 til 10 procent af omsætningen i perioden 2010-2013. Det viser en undersøgelse foretaget af Økonomisk Ugebrev af de 72 af Danmarks 100 største ikke-finansielle virksomheder, der indtil nu har aflagt 2013-regnskab. Af de 72 har 50 nedbragt deres arbejdskapital. 

Arbejdskapitalen defineres her som lagerbeholdninger plus tilgodehavender minus leverandørgæld. En nedgang i arbejdskapitalen slår direkte igennem på den rentebærende gæld og dermed også på virksomhedens rentebetalinger. Arbejdskapitalen er derfor blevet et fokusområde i masser af virksomheder, som siden finanskrisen har intensiveret jagten på likviditet og kapital. 

Ifølge en opgørelse fra Deloitte fra efteråret 2013 kan danske virksomheder alt i alt frigøre 97 mia. kr. fra deres arbejdskapital. Deloitte-undersøgelsen viser, at i erhvervslivet generelt er arbejdskapitalen forøget i forhold til omsætningen i de seneste år.

Dermed står udviklingen i det brede erhvervsliv i modsætning til de største virksomheder, hvor arbejdskapitalen – som Økonomisk Ugebrevs opgørelse viser – er blevet forholdsvist mindre. 

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 18.

Få nyheder direkte på Facebook, ved at "Synes godt om" Økonomisk Ugebrev