ATP tjener på Goldman Sachs' DONG-investering

Den danske pensionskasse ejer 16 procent af aktierne i en af de fem fonde, hvori Goldman Sachs' investorer har placeret deres aktier efter opkøbet i den danske energigant, DONG.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En del af et eventuelt udbytte af Goldman Sachs' investering i DONG vil i sidste ende lande i Hillerød. Den danske pensionskasse ATP er nemlig medinvestor i en af de fonde, hvor Goldman Sachs gennem et kompliceret system har placeret sine aktier i det danske energiselskab.

Det skriver Ekstra Bladet.Ejerkonstruktionen bag Goldman Sachs' investering i Dong er opbygget således, at de 19 procent af aktierne, som den amerikanske investeringsbank ejer, er delt mellem to selskaber i Luxembourg. De to selskaber, New Energi I & II, er så ejet af række fonde placeret i den amerikanske stat Delaware og på Cayman Islands. Herunder Delaware-baserede Global Infrastructure Partners II, som den danske pensionskasse sidder på 16 procent af aktierne i. Det viser en liste over ATPs udenlandske aktiebesiddelser, som avisen har fået fat i.Modellen med at lade aktierne i Dong tilgå en række oversøiske adresser via Luxembourg har været under heftig kritik, men ATP afviser over for Ekstra Bladet, at pensionskassen med investeringen begår skattespekulation.

»ATP betaler dansk pensions-afkast-skat på alle vores investeringer,« siger underdirektør Ulrik Dan Weuder. »Og vi forventer, at vores medinvestor i Dong betaler den skat, de skal.«