ATP frygter store dyk på aktiemarkederne

Danmarks største pengetank, ATP, frygter, at aktiemarkederne bliver holdt kunstigt oppe af centralbankernes udpumpning af likviditet, og at det kan ende med en ubehagelig nedtur.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO. Centralbankernes pengeindsprøjtninger fyrer op under aktiemarkederne
Læs mere
Fold sammen
ATPs topchef Carsten Stendevad frygter, at der lurer voldsomme kursfald på aktiemarkederne, når centralbankerne rundt om i verden holder op med at pumpe likviditet ud på finansmarkederne i historisk store mængder.

Det skriver dagbladet Børsen.

Stendevad mener, at de høje afkast på aktiemarkederne i høj grad skyldes centralbankernes kunstige økonomiske åndedræt til finansmarkederne i forsøget på at holde renterne nede og dermed skubbe gang i væksten og investeringslysten. En stor del af likivditetsindsprøjtningerne bliver nemlig brugt på aktiemarkederne, som derfor er banket i vejret."Det er ikke en kritik af pengepolitikken, for vi kan jo se, at verden har brug for den, men det er en konstatering af, at det bliver yderst vanskeligt at komme ud af pengepolitikken," siger Carsten Stendevad til Børsen, og stiller sig selv det simple spørgsmål:

"Jeg ser på det amerikanske aktiemarked, der er næsten all-time high. Og så ser jeg på, hvordan verdensøkonomien har det. Passer de to ting sammen? Nej, det passer ikke rigtig sammen".Da den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke i sommer antydede, at man i andet halvår ville skrue ned for pengepolitikken udløste det øjeblikkeligt store kursfald.