ATP: Et bemærkelsesværdigt højt afkast

Begejstringen var mærkbar, da topchefen i ATP, direktør Christian Hyldahl, onsdag formiddag præsenterede pensionsgigantens halvårsregnskab på et pressemøde.

Pensionsselskabet ATP har tjent 14,7 milliarder kroner på sine investeringer i årets første seks måneder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begejstringen var mærkbar, da topchefen i ATP, direktør Christian Hyldahl, onsdag formiddag præsenterede pensionsgigantens halvårsregnskab på et pressemøde.

»Et overordentligt højt afkast, som svarer til de gode år, var hans kommentar til investeringsafkastet, der er beregnet til 14,6 pct. af ATP's bonuspotentiale.«

»Bemærkelsesværdigt højt,« tilføjede direktøren.

Og næsten endnu mere begejstret var Christian Hyldahl over, at ATP i første halvår har »tjent på alle gynger og karruseller.«

»Det er teoretisk set unikt, det er exceptionelt, at vi har tjent på det hele,« sagde direktøren.

For, som han forklarede, har ATP sammensat sin portefølje af aktier, obligationer, ejendomme og infrastrukturinvesteringer med mere med særligt hensyn til risikoafdækning, og derfor må det generelt forventes, at positivt afkast i nogle investeringer til en vis grad udlignes af negativt afkast i andre.

Men ikke i første halvdel af 2017.

»Jørgen Søndergaard, vores bestyrelsesformand, mener ikke, at han har set noget lignende i den tid, hvor han har været medlem af bestyrelsen,« oplyste Christian Hyldahl. Jørgen Søndergaard har været med i ATP' bestyrelse siden 2003.

AFKAST AF DANSKE AKTIER PÅ 4 MIA:

Af de 14,7 mia. kr. i halvårsafkast hos pensionskæmpen ATP brillerer afkastet på børsnotede danske aktier med 4,1 mia. kr., mens de unoterede aktier gav et afkast på 3 mia. kr.

Børsnoterede udenlandske aktier bidrog med 2,4 mia. kr., mens kreditinvesteringer - for eksempel erhvervsobligationer - gav et afkast på 2,1 mia. kr. Ejendomsinvesteringerne og stats- og realkreditobligationerne kastede hver omkring 1 mia. kr. af sig.

Den resterende mia. kr. kom fra infrastruktur, forsikringsstrategier mod stigende inflation, inflationsrelaterede instrumenter - herunder råvarer - og øvrige investeringer.

Men ifølge Christian Hyldahl er det usikkert, om det høje afkastniveau kan fastholdes.

»For investorerne vil det være en udfordring fortsat at skabe tilsvarende højt afkast i de kommende kvartaler og år,« mener han.

AKTIEINVESTERINGER FOR 82 MIA. KR.

ATP's samlede investeringer i investeringsporteføljen løber op i 221,4 mia. kr. efter gearing med 107 mia. kr., som er udlånt fra afdækningsporteføljen, mens bonuspotentialet/investeringsporteføljen i sig selv er på 112 mia. kr.

De 82 mia. kr. er investeret i aktier, 33 mia. kr. ligger i kreditter, 36 mia. kr. er investeret i ejendomme, og 46 mia. kr. er investeret i stats- og realkreditobligationer.

Den langt mere risikosikrede afdækningsportefølje på 327,9 mia. kr. er altovervejende investeret i statsobligationer, mens likviditetsinvesteringerne på 190 mia. kr. ligger i stats- og realkredit for 161 mia. kr. og bankindeståender med mere for 30 mia. kr.