ATP-chef om Nets: Blandt vores bedste investeringer i meget lang tid

ATP-direktør Carsten Stendevad kalder pensionsgigantens investering i Nets for en af de bedste i meget lang tid. På lidt over to år ser investeringen på 3,6 mia. kr. ud til at give en fortjeneste på omkring 2,5 mia. kr.

Foto: Thomas Lekfeldt. Det er ikke utænkeligt, at ATP-direktør Carsten Stendevad i disse dage har byttet vandglasset ud med et champagneglas. ATP's investering i Nets har været usædvanlig god, siger han.
Læs mere
Fold sammen

Der er ikke noget at sige til, hvis de på ledelsesgangen i pensionsgiganten ATP's hovedkontor i Hillerød i disse dage fejrer den kommende Nets-børsnotering med et glas champagne. Således har ATP foretaget en usædvanlig god investering i betalingsgiganten Nets, siger ATP-direktør Carsten Stendevad.

Og danske pensionsopsparere kan såmænd tage et glas med, for det er en pæn milliardfortjeneste, der er på vej ind på danske lønmodtageres pensionsopsparing i ATP.

Berlingske Business har gennemgået børsprospektet fra Nets, der blandt andet står bag Dankortet, Betalingsservice og NemID. På baggrund af tal fra børsprospektet har Berlingske Business regnet sig frem til, at ATP kommer til at tjene omkring 2,5 mia. kr. på investeringen i Nets.

ATP købte i 2014 aktier for 300 mio. kr. Disse bliver nu 1,18 mia. kr. værd, såfremt aktiekursen sættes til 145 (forventningen er et sted mellem 130-160). Det giver altså en fortjeneste på 880 mio. kr.

Derudover ydede ATP et særligt lån til Nets på 3,3 mia. kr. Her står ATP til at få 4,87 mia. kr. betalt tilbage efter to år og tre måneder. Altså en fortjeneste på 1,57 mia. kr.

ATP skal betale omkring 100 mio. kr. til et incitamentsprogram til ledelsen i Nets, og dermed ender det samlede regnestykke med en fortjeneste på knap 2,5 mia. kr.

ATP-direktør Carsten Stendevad bekræfter over for Berlingske Business, at beregningerne "i runde tal lyder meget fornuftigt". Han kalder investeringen fantastisk for ATP's medlemmer.

»Når vi måler på afkast, skal vi jo kigge på beløbets størrelse, hvor lang tid investeringen har varet og hvor meget risiko, vi har taget. Så i forhold til hvor hurtigt det er gået, hvor mange penge vi har tjent, og hvilken risiko vi har taget, så er det her en af de bedste investeringer, vi i ATP har lavet i meget lang tid,« siger Carsten Stendevad.

Set i bakspejlet havde ATP fået mere ud af at investere alle pengene i aktier i Nets frem for en stor del af dem som et lån. Ifølge Carsten Stendevad var det et bevidst valg fra ATP's side for at gøre risikoen ved investeringen mindre. Han fortryder ikke i dag, at ATP gjorde det på den måde.

»Det er ligesom at gå på kasino, og så lander den på rød. Så siger man; jeg skulle have lagt alle pengene på rød. Sådan tænker vi overhovedet ikke. Vi er meget tilfredse med den udvikling, der har været i Nets. Selskabet har haft en rivende udvikling. De planer, der var lagt, har man bare nået hurtigere og bedre, end vi eller nogen andre havde forventet. Så det her er ikke en investering, hvor vi siger; der kan I bare se. Det er gået meget bedre, end man kunne have forventet,« siger Carsten Stendevad.

En række ledende medarbejdere har selv lagt hånden på kogepladen og investeret penge i Nets. Det bliver de nu forgyldt for. Alene Nets' adm. direktør, Bo Nilsson, ser ud til at stå med aktier for omkring 679 mio. kr. En aktiepost, han betalte 30 mio. kr. for. Samlet set står 70 medarbejdere til at dele omkring to mia. kr. imellem sig.

Det havde ATP ikke den store indflydelse på, siger Carsten Stendevad.

»Det er rigtigt, rigtigt mange penge. Og når man går ind i sådan nogle transaktioner, særlig som mindretalsaktionær, så er det en præmis. Derfor er det valg, som vi står over for, hvad det er, der tjener vores medlemmer,« siger han.

»De her incitamentsprogrammer udløses jo kun, fordi det er gået over al forventning. Det faktum, at der er rigtigt mange penge i det program, hænger jo direkte sammen med, at vi også har tjent rigtigt mange penge. ATP har tjent - skal vi sige cirka 2,5 milliarder kroner - og vores andel af det her ledelsesprogram er måske cirka 100 millioner kroner,« siger Carsten Stendevad og fortsætter:

»Jeg kunne spørge dig; Hvis du stod med det valg, at du kan tjene 2,5 milliarder kroner, men i det scenarie skal du også lægge 100 millioner kroner til side til ledelsesaflønning. Ville du gøre det? Vi mente helt klart, at det var i vores interesse at tjene det her meget store beløb hjem til vores medlemmer.«

Ifølge mediet Finans frygter en række investorer, at den store bonus til ledelsen i Nets kan resultere i, at ledelsen mister fokus på, hvad der er bedst for Nets på sigt. Carsten Stendevad pointerer, at det er op til bestyrelsen at sikre, at Nets-direktionen arbejder i den rigtige retning.

»Jeg er ret fortrøstningsfuld ved, at bestyrelsen og alle de nye aktionærer er i stand til at sikre, at der er fuld fokus på forretningsplanen,« siger Carsten Stendevad.