Atomaftale løfter børsstemningen

Både danske og europæiske aktier er kommet fornuftigt fra start i ugen i kølvandet af den midlertidige aftale mellem det internationale samfund og Iran om sidstnævntes atomprogram.

Læs mere
Fold sammen

Det toneangivende C20 Cap-indeks løftes 0,6 pct. til 653,4 efter fald fredag på 0,4 pct.

»Aftalen (med Iran, red.) markerer et første, men vigtigt skridt mod et aftalekompleks, der skal sikre større stabilitet i Mellemøsten, og det er gode nyheder. Markedet har kvitteret ved at sende aktiekurserne højere, olieprisen lavere og den iranske valuta, rial, højere over for dollar,« skrev Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg i en kommentar mandag morgen.

I toppen af C20 stråler de to aktier i A.P. Møller - Mærsk. Investorer i konglomeratet har flere ting at tygge på, da containerrederiet Maersk Line fredag blev en del af en EU-undersøgelse om konkurrenceforvridning. Nyheden om sagen blev karakteriseret som »ubetinget dårligt nyt« for de involverede rederier af Mærsk-analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Mandag skriver analysehuset Drewry omvendt, at Maersk Line i tredje kvartal havde pæn vækst i containertransporten og oplevede fremgang i markedsandele. I kvartalet oplevede Maersk Line en volumenvækst på 9,5 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. CMA CGM, Hapag-Lloyd og Cosco, der alle er storspillere i branchen, havde også vækst i størrelsesordenen 8-11 pct.

Mærsks B-aktie stiger 1,6 pct. til 54.650 kr.

I modsatte ende af C20 ligger blandt andet Jyske Bank og Danske Bank som nogle af de få papirer med fald. Med til den historie hører, at banksektoren i Europa generelt ikke kan holde trit med de resterende sektorer.

Blandt de mindre selskaber har United Plantations Berhad leveret et historisk regnskab. Historisk i den forstand, at det er selskabets sidste regnskab på børsen i København, da UPB efter planen afnoteres inden årets udgang. I tredje kvartal faldt omsætningen til omkring 360 mio. kr., mens overskuddet endte på cirka 39 mio. kr.

Aktien i selskabet handles dog i begrænset mængde, og kursen er uændret 43,5 kr. sammenlignet med fredag.

SAS-aktien stiger 4,6 pct. til 15,8 kr. Luftfartsselskabet lancerer i alt 34 nye ruter i sommerfartplanen med afgange fra tre danske lufthavne.

Blandt de mindre aktier stiger Smartguy med 5,6 pct. til 2,6 kr., efter det er kommet frem, at selskabet har lagt et bud på svenske Brandos, der sælger sko på nettet.

Brandos omsætter ifølge DI.se for omkring 340 mio. skr. om året. Selskabet beskriver sig selv som "Nordens førende skobutik online".

Virksomhedens seneste år har dog været omtumlet. Brandos anmodede i april 2013 om en rekonstruktion og skar i de efterfølgende måneder stort i omkostningerne. Samtidig blev en leverandørgæld på 94 mio. skr. nedskrevet med tre fjerdedele. Tingsretten traf efterfølgende beslutning om at hæve rekonstruktionen, har Dagens Industri tidligere berettet.

Nunaminerals stiger voldsomt med 2,8 pct. til 8,7 kr. Selskabet har fået opbakning til sine boreplaner omkring guldprospektet Vagar i Grønland fra SRK Consulting.

»SRK har konkluderet, at det potentiale, der er demonstreret ved gennemførslen af den succesfulde efterforskning til dato, berettiger et intensivt boreprogram. SRK tiltræder Nunaminerals' planer om at gennemføre et 10.000 meters boreprogram med tilhørende overfladearbejde i løbet af 2014,« skriver Nunaminerals.